Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Gauginova slika prodana za 9.5 milijuna eura

Slika francuskog post-impresionista Paula Gauguina iz njegova tahićanskog perioda prodana je u utorak za 9.5 milijuna eura na dražbi u Parizu.
04. prosinca 2019. u 09:13 2 komentara 194 prikaza
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL

"Te Bourao II", koja predstavlja potok s pticama i cvijećem u bogatoj paleti plavih i zelenih boja naslikana je 1897. kada je Gauguin živio na polinezijskom otoku Tahitiju.

Rekorder U Parizu prodana najskuplja hrvatska umjetnina u povijesti

Slika je jedino Gauguinovo djelo koje je bilo još u privatnim rukama, a jedna je iz serije od devet slika naslikanih dok je umjetnik radio na mnogo većem projektu kasnije nazvanom "Odakle dolazimo? Tko smo? Kamo idemo?"

velika izložba "Plati i nosi" najbolje likovne radove naših studenata

Rođen u Parizu 1848. Gauguin je bio utjecajan u pokretu simbolizma kao slikar, kipar i keramičar a postao je slavan nakon smrti 1903. On je isto tako utjecao na umjetnike poput Pabla Picassa i Henrija Matissea.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Danijel2:

    "...postao poznat nakon smrti". Još jedan članak o snobizmu, lukavštini sposobnih biznismena (lopina) koji su se upustili u biznis sa umjetnosti. Tih 9,5 miliona sigurno nisu pošteno zarađeni. FUJ !

  • Avatar Vrijeme
    Vrijeme:

    Bog da te sacuva, kakva se sr... prodaju za 9,5 milijuna eura? Pa mi dzukci imamo vise inteligencije od ovih kolekcionara "umjetnosti"?