Naslovnica Kultura Kazalište

'Galeb' Bobe Jelčića na prestižnom austrijskom festivalu Wiener Festwochen

Predstava „Galeb“ pobudila je interes inozemnih kritičara i programatora
24. svibnja 2015. u 15:50 0 komentara 101 prikaza
galeb zkm
Foto: zkm

Predstava „Galeb“ nastala prema istoimenoj drami Antona Pavloviča Čehova, u režiji Bobe Jelčića, i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostovat će u od subote 30. svibnja do utorka 2. lipnja u bečkom Teatru Akzent, u okviru austrijskog festivala Wiener Festwochen. Predstava je ušla u uži izbor nejprestižnijeg srednjoeuropskog festivala kao jedina predstava u regiji, a festival koji je započeo 14. svibnja traje do 21. lipnja.

Predstava „Galeb“ pobudila je interes inozemnih kritičara i programatora te je kazališni kritičar bečkog Der Standarada, Ronald Pohl, koji je došao predstavu pogledati u Zagreb zabilježio: „Da biste vidjeli jednu od najneobičnijih i najljepših predstava Čehova koje se danas izvode, morat ćete se uputiti u Zagreb. (...) Redatelja Bobu Jelčića ni najmanje ne zanimaju uobičajeni klišeji kada je riječ o Čehovu. (...) Bobi Jelčiću ne trebaju breze da bi smrtno ozbiljno shvatio ton čehovljevih likova.“ „Potrebni su vam čvrsti živci za Jelčićevu meditaciju o Čehovu. Valja se udaljiti od 'Galeba' koji poznajemo. Vrsni redatelj nije ostavio ni njegov kostur. (...) Pjesma govori o ljubomori i oprostu. Ova predstava ne mora moliti za razumijevanje. Ona je precizna, pametna i otvorena te će svim potencijalnim posjetiteljima Wiener Festwochena odmah prirasti srcu“, zapisao je među inim Pohl.

Lothar Lohs iz austrijskog magazina za kazalište i kulturu „Scena“ preporučuje predstavu „Galeb“ publici Wiener Festwochena riječima: „Bobo Jelčić (...) ne želi pod svaku cijenu biti buntovnik, no kao netko kome je dozlogrdilo zastarjelo klasično kazalište kao i brojne konceptualne alternative, on je u potrazi za estetskim i metodološkim načinom bavljenja kazalištem kao vitalnom suvremenom umjetnošću. Njegovo bavljenje i inscenacija Čehovljeva 'Galeba' na prvi pogled mogu djelovati kao otklon od tog programa, no u stvarnosti je riječ o nastavku toga puta pod strožim uvjetima i o novom pokušaju nadilaženja granica konvencionalnog kazališta“, te još citira samog redatelja: „U 'Galebu' svakako nije riječ o tome da se Čehova silom osuvremeni, kako je to slučaj u modernom kazalištu, već o tome da se 'izvrši provjera načina suživota jedne drame iz povijesti i suvremene drame' tako da je se stavi pred današnje glumce. Zato dopuštam glumcima, uza sve poštovanje prema autoru, da razbiju sva ograničenja koja su dana kroz likove i jezik komada te da dramu iznesu vlastim jezikom, vlastitim emocionalnim nabojem i individualnošću i to tako da se ne osjećaju kao likovi nego kao oni sami.”

Predstava „Galeb“ je bila zapažena na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu u Belgiji, prošloga svibnja, a gostovao je i Nottingham Playhouseu u okviru Neat festivalu u Velikoj Britaniji, kao i na Via festivalu u Modeni, Italija. 

>> Bobo Jelčić: Uvijek prvo moram uspjeti vani

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.