Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Gabrielu Bertoviću iz dječjeg vrtića Sesvete prva nagrada na natječaju „Reci glazbom“

HGM
27.04.2022.
u 11:03

Gabriel Bertović iz Dječjeg vrtića Sesvete dobitnik je prve nagrade provedenog likovnog natječaja „Reci glazbom!“ koji se održao u okviru programa Tjedan glazbe za mladu publiku u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži (HGM), Zagrebačke filharmonije i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Nagrade su dodijeljene prilikom otvorenja izložbe dječjih radova koja se održala u KDV Lisinski, a  svečanost je kulminirala veličanstvenim koncertom u Velikoj dvorani KDV Lisinski. Koncertom Zagrebačke filharmonije  pod ravnanjem maestra Tončija Bilića mladoj je publici predstavljena orkestralna suita op. 32 „Planeti” Gustava Holsta. Koncert je pratila i odgojno-kreativna naracija Ante Radonića, astronoma i dugogodišnjeg voditelja Planetarija zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Stručni žiri u sastavu red. prof. art. Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti,  red. prof. art. Alen Novoselec, prodekan za upravu i financije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i maestro Tonči Bilić izdvojio je u svom obrazloženju kako su oduševljeni kvalitetom radova djece vrtićke dobi za što su zaslužne i njihove predane odgojiteljice, mentorice. Za rad Gabriela Bertovića kazali su kako njegova „njegova muzikalnost, razdragano, gotovo cereće veselje, uzgibanost koja spaja glazbu i raskošan svemir likovne materije i to tako da izlazi iz okvira i širi se (Munchovski) dotiče promatrača vizualno i emotivno“. Njegove mentorice su odgajateljice Natalija Malić, Marija Srakec i Marija Marušić. U natječaju su sudjelovala  djeca iz dječjih vrtića, učenici osnovnih  i srednjih škola iz  cijele  Hrvatske.

Ujedno, dodijeljene su dvije druge nagrade i to Maji Buneta i Luciji Višnjić. Obje su iz Dječjeg vrtića Krijesnice  iz Zagreba, a mentorice su im Vesna Grgetić i Marijana Blažić. Treća nagrada otišla je u  Zadar mladoj Iris Ćuća, učenici 3.a razreda Gimnazije Vladimira Nazora, a  njezina mentorica je Ivanka Radulić.

Nagradu za vizualni identitet osvojila je Josipa Mataga, učenica 8.a razreda Osnovne škole Lovre pl. Matačića iz  Zagreb, a  njezin rad mentorski je pratila Marija Barlek. Posebna priznanja dodijeljena su Miji Marković, učenici 2.c razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice, Teni Ribić, učenici 1.a razreda Osnovne škole Petar Zrinski iz Šenkovca kod Čakovca i Eni Pavlović iz Dječjeg vrtića Ogledalce  iz Ernestinova te Nini Božić, učenici 8.b Osnovne škole Lovre pl. Matačića iz Zagreba.

Ministarstvo kulture i medija RH te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba podržavaju programe HGM, a Tjedan glazbe za mladu publiku podržali su i partneri Art travel, Studio Tanay i Školska knjiga. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnoj stranici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije