Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKONČANA VIŠEMJESEČNA DEBATA

Francuzi digitaliziraju svoja remek-djela

Nicolas Sarkozy
pixell
16.12.2009.
u 22:16

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dao je zeleno svjetlo digitaliziranju francuskih književnih i audiovizualnih djela. Time se namjerava okončati višemjesečna debata akademskih i medijskih krugova.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dao je zeleno svjetlo digitaliziranju francuskih književnih i audiovizualnih djela. Time se namjerava okončati višemjesečna debata akademskih i medijskih krugova, nastala nakon ponude američke tvrtke Google da digitalizira djela Francuske Nacionalne Biblioteke. „Nećemo se odreći našeg nasljedstva u korist neke tvrtke, bez obzira koliko prijateljska, velika ili američka bila“- zagrmio je Sarkozy prošlog tjedna, misleći na Google.

 Google, tvrtka poznata po svojoj uspješnoj Internet-tražilici, željela je u projekt digitalizacije golemog opusa uložiti preko milijardu dolara. Međutim, francuski intelektualci boje se da bi obavljanje tako važnog posla od strane američke tvrtke bilo svojevrsno zadiranje u nacionalni identitet. Tvrtka Google već je sličan otpor u Europi doživjela 2005. kad su francuske i njemačke vlasti obznanile da rade na vlastitoj internetskoj tražilici „Quaero“ (latinski „Tražim“) ne bi li konkurirale kulturološkom fenomenu Googlea.

 Usprkos svemu, Google još nije ispao iz igre. Golemi projekt digitalizacije višemilijunskog opusa morat će se obaviti dijelom i privatnim kapitalom. U konačnici, cijeli proces koštat će gotovo milijardu i pol dolara. Europska Unija pokazala je rezerve spram ovog Sarkozyevog poteza, obzirom da je Francuska u dubokom deficitu.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije