Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotografija

Fotografska priča o Maksimiru u 30 slika Tihomira Stančeca

Maksimir
Tihomir Stančec
04.07.2011.
u 15:58

Prema riječima kustosice izložbe Ive Prosoli izložene fotografije Tihomira Stančeca pokazuju da on nipošto nije početnik u fotografiji.

Koliko se mira i ugodne hladovine može i danas osjetiti u zagrebačkom parku Maksimiru – toj zelenoj oazi s višestoljetnom hrastovom šumom koja je danas sastavni dio ne samo četvrti Maksimir nego i cijeloga istočnoga dijela grada? Mnogo, kažu oni koji stanuju u blizini i osjećaju ovih vrućih dana ugodno strujanje vjetrića s Medvednice. Oni koji ne dolaze ljeti u debelu hladovinu višestoljetnih hrastova maksimirske šume, mogu doći na izložbu u Muzej grada Zagreba gdje će na fotografijama moći vidjeti ljepote koje su možda sami propustili, ali ih je zabilježio Tihomir Stančec.

Trideset fotografija okupljenih na izložbi “Tihi Maksimir” bit će predstavljeno javnosti na autorovoj samostalnoj izložbi.

Prema riječima kustosice izložbe Ive Prosoli izložene fotografije Tihomira Stančeca pokazuju da on nipošto nije početnik u fotografiji. Te nam “izrazito intimističke slike odaju strpljivog promatrača u dosluhu s prirodom. No, ovdje nije riječ o slučajno uhvaćenim prizorima u trenucima dokolice. Svaka je fotografija dobro promišljena kompozicija svjesno podijeljena na nekoliko planova, pri čemu je prvi najčešće ostavljen ispražnjen, najčešće kao zelena površina u kojoj se dinamika postiže upravo svjetlom, dok se glavna “radnja” odvija u pozadini.

Koncentrirani fotograf zahtijeva koncentriranog promatrača. Bježeći iz skučenog prostora grada u zagrebačku oazu mira, autor stvara široke planove, ponekad naknadno spaja i dvije fotografije u jednu, ne bi li još bolje obuhvatio prostor i pružio ga oku promatrača, kaže kustosica Iva Prosoli. Fotograf je u maksimirskom parku boravio u svim godišnjim dobima kao i svim dobima dana iščekujući idealan prizor. Snimio je i ljude koje nije ometao u njihovu opuštanju.

Izložba se u Muzeju grada Zagreba (Opatička 20) otvara u srijedu 6. srpnja u 20. sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije