Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nudi Organ vida?

Foto propitivanje rodnog identiteta i tijela izvan okvira

Zagreb: Performansom u MSU otvoren Međunarodni fotografski festival "Organ vida"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/13
03.09.2020.
u 09:12

Organ Vida tradicionalno promišlja razne teme, od osobnih do društvenih i političkih, a kroz više izložbi, od kojih je središnja u MSU, pozornost daje umjetnicima koji propituju konvencionalno shvaćanje fotografije. Svakako posjetiti

Međunarodni fotografski festival Organ Vida otvoren je u srijedu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) na temu "Neodlučne slike" i uz glavnu izložbu na kojoj se predstavlja deset međunarodnih umjetnika.

"Ovaj je festival za nas prekretnica jer ga prvi put radimo kao kustoski kolektiv, a i od ove godine održava se bijenalno", rekao je na otvorenju Lovro Japundžić iz tima kustosa, u kojemu su još Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.

"Za festival je bitno kako se nešto predstavlja, ne što, a kao kustose zanima ih slika koja je dio digitalne kulture i proširuje pojmove prezentacije", dodao je.

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU koji je partner festivala, rekla je kako njime taj zagrebački muzej ambiciozno, ali "s maskama i posebnim mjerama", otvara novu sezonu .

"Izložba je izvrsna, zanimljiva, raznolika, drugačija, nova, ima aktualne narative, ali i pkazuje dosege današnje fotografije koja ide izvan okvira", ocijenila je.

Organ Vida tradicionalno promišlja razne teme, od osobnih do društvenih i političkih, a kroz više izložbi, od kojih je središnja u MSU, pozornost daje umjetnicima koji propituju konvencionalno shvaćanje fotografije. 

Ove je godine u fokusu materijalnost slike - radovi koji problematiziraju i proširuju poimanje reprezentacije, a izložba "Neodlučne slike“ višeslojno istražuje pitanje slike u digitalnom vremenu, svakodnevne vizualne komunikacije u javnom prostoru te identiteta, tijela i odnosa fikcije i stvarnosti u drugom desetljeću.

Alba Zari, umjetnica iz Bangkoka koja živi u Londonu, u svom radu "The Y" koristi fotografiju kao analitički medij i umjetnički jezik pomoću kojeg se upustila u potragu za svojim biološkim ocem.

Talijanski umjetnik Emilio Vavarella predstavio se istraživačkim fotografskim projektom "Amazon’s Stravaganza: A Personal Index of Infinite Consumption" u kojem se na različite načine preklapaju konzumerističke i arhivističke prakse pri čijoj je realizaciji koristio virtualnu asistenticu Alexu - Amazonovu umjetnu inteligenciju za glasovnu kupovinu.

Samar Al Summary je saudijska umjetnica koja živi u Beirutu, gradu kojim se i bavi u radu "Trust Beauty Bank" tako da pokušava razotkriti povijesne, ekonomske i materijalne kontekste u kojima nastaju halucinacije moći.

Čitanje i prevođenje vlastitog okruženja tema je i serije "Terenski vodič“ Zhao Quiana, a ovaj put to je  "Zoološki vrt br. 1: Neke retoričke strategije“ koji istražuje naše poimanje prirodnog okruženja i naše svakodnevne stvarnosti ispunjene umjetno stvorenim vizualnim sadržajem.

Na izložbi je i zagrebački umjetnik Marko Gutić Mižimakov, koji se u recitalu i vizualnom eseju "Cruising the Manifold, Disoriented", uz pomoć algoritma bavi prikazima fizičkih, gradskih queer prostora.

Projekt Indré Urbonaité "Flamingosi, izlazak Mjeseca i sandale“ skriva samu sliku, odnosno polazišne komercijalne fotografije prolaze kroz program koji prati kretanje pogleda, a svojevrsno čišćenje slike od sadržaja, baza ispoliranih fotografija spremnih za široku upotrebu javlja se kao početno mjesto u seriji Oskara Schmidta, "Liquid”.

Propitivanje rodnog identiteta - kulturno upisanih prostora i radnji - tema su serije "Konfabulacije“ Shelli Weiler, dok je tijelo, odnosno portret, za Marthu Friedu Friedel u "Éclat“ je mjesto potrage za ljepotom.

Kustosi kažu kako je odnos stvarnosti, snova, zamišljenih narativa i prošlosti preokupacija serije "Krvava naranča“ Lize Ambrossio koja skup insceniranih, nadrealnih prizora veže pod koncepcijom noćnih mora, koje nas prate kao posljedica traumi upisane u genetiku.

Uz glavnu izložbu finalista festivalska tema upotpunjena je trima, također u srijedu predstavljenima, site-specific projektima pozvanih međunarodnih umjetnika: Meriem Bennani "Misija tinejdžer/ke", Filip Custic "crno-bijelo" i Victoria Sin "Narativne refleksije o gledanju".

Fikcionalni dokumentarac marokanske umjetnica s njujorškom adresom Meriem Bennani inspiriran je tinejdžerskim filmovima, reality televizijom i web-serijama, a prateći svakodnevicu skupine učenika francuske srednje škole u Rabatu, istražuje suvremeno društvo, razlomljene identitete i kulturne razlike

Kanadska umjetnica Victoria Sin u višekanalnoj umjetničkoj instalaciji istražuje dinamiku moći i žudnje koja se uspostavlja kroz iskustvo poistovjećivanja sa slikama, parodirajući zapadnjačke ideale ljepote.

Španjolsko-hrvatski umjetnik Filip Custic predstavlja se izložbom u dvije konceptualno različite prostorije zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti koje pružaju uvid u njegovu umjetničku prošlost te formiraju svojevrsnu retrospektivu, te budućnost u kojoj središnji element postaje tehnološka skulpturalna slika koja funkcionira kao otjelotvorena inačica umjetnika.
Njegova česta suradnica i posebna festivalska gošća, španjolska umjetnica Virgen Maria za otvorenje je pripremila performans.

Festival će do 4. listopada predstaviti još nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.

Galerija Karas donosi izložbu Katarine Juričić "Narančasto&Plavo",  na kojoj se ta fotografkinja predstavlja serijom fotografija u formi prostorne instalacije, a Galerija Miroslav Kraljević prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Marina Viculin za izvanredna postignuća u području hrvatske fotografije Denija Horvatića, na izložbi "SCAN", s radovima na temu privatnosti u vrijeme samoizolacije.

Skupna izložbu "Izvan margina", ostvarena u okviru projekta “From St. Germain to EU – 100 years of a border“, postavit će se u Galeriji Zvonimir. U okviru popratnog programa u dvorani Urania održat će se diskurzivni program na kojem će se  predstaviti radovi Katarine Juričić i Victorije Sin te izvesti performans Marka Gutića Mižimakova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije