Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Fokus – izložba slika Antonije Maričević u Gradskoj knjižnici Požega

Antonija Maričević
21.09.2022.
u 15:17

19.9.-15.10.2022.

Stvarajući radove iz ove, druge po redu, serije Fokus umjetnica se vratila na početak.

Proživljavajući ponovo sve mentalne procese kroz koje je prolazila prilikom rada na prvoj seriji, Antonia ponire duboko u sebe te izražava svoj osobni doživljaj. Gestualnošću poteza razigrava površinu slike, a kolorističkim srazovima nadilazi fizička ograničenja plohe i nameće iluziju prodora u dubinsko čemu također pridonosi kombinacija različitih tehnika – olovka, ugljen, pastel i akril pomiješan s pijeskom i ljepilom čime se dobiva dojam reljefnosti i titranja.

Tendencija k akcijskom slikarstvu kao da je prirodni put slikaričina temperamenta koja svoja promišljanja, traženja i inspiracije prenosi na platno koje shvaća kao podlogu za iskazivanje psihičkog stanja.

Svoj osobni izraz postiže kombinacijom različitih tehnika, bojom, linijom i namazom koji je na dijelovima lazuran a na drugim pastozan pa se faktura slike u isto vrijeme čini i ujednačena i neujednačena, i glatka i reljefna.Energija poteza prostire se do svih zakutaka platna u kompozicijama vibrantnih kretanja, sa silnicama punim snažnom zvučnosti.

Druga serija zaokružuje cjelinu i dokaz je mentalne nadmoći umjetnice koja je ovladala samom sobom.

Iva Firm, mag.hist.art.

O Knjižnici:
Gradska knjižnica Požega smještena je u zgradi Prve požeške štedionice koja datira iz 1907. godine i zaštićeno je kulturno dobro. Nakon dugogodišnjeg projekta dogradnje i adaptacije zgrade koji su financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Požega, prema projektu arhitekta Borisa Vučića Šnepergera, nova požeška Knjižnica otvorena je 15. ožujka 2021. Projekt koji je spojio tradicionalno i moderno u arhitektonskom i funkcionalnom smislu te donio nove prostorne mogućnosti, uz pomno promišljanje i planiranje stručnih knjižničarskih djelatnika, rezultirao je i povećanjem broja i kvalitete programa koji izlaze iz okvira tradicionalne knjižnične djelatnosti.

Zahvaljujući dvama novim galerijskim prostorima, Galeriji Tunel i Galeriji svjetlosti, Knjižnica kontinuirano organizira izložbeni program, predstavlja publici nova umjetnička imena te ostvaruje suradnju s akademskim i lokalnim umjetnicima nudeći im mogućnost izložbe i promocije njihovih radova. Bogat izložbeni program Knjižnica ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i medija postajući tako mjestom u kojem umjetnici prepoznaju mogućnost za vlastitu afirmaciju te javnim prostorom koji svim zainteresiranima nudi mogućnost uživanja u umjetničkom doživljaju te podiže razinu kulturne ponude u zajednici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije