Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZFF

Filmovi koje se isplati gledati na ovogodišnjem Zagreb film festivalu

'exitthroughthegiftshop_nnn_.1'
Foto: ''
1/7
15.10.2010.
u 19:20

U programu su najveći hitovi sa Sundancea i Berlinalea te mnoštvo impresivnih debitanata.

Projekcijom u Rotterdamu nagrađene komedije "Razumno rješenje" sutra se otvara osmi Zagreb film festival. Usprkos financijskim problemima, Boris T. Matić i ekipa uspjeli su složiti vrlo jak filmski program oslanjajući se na najveće hitove sa Sundancea i Berlinalea te ponovno stavljajući naglasak na mlade autore.

Njima je ove godine posvećen i posebni program, retrospektiva njemačkih debitanata među kojima se ističe psihološki triler "Eksperiment". Film je svojedobno bio pravi hit među domaćim piratima, a ako ga niste uspjeli pogledati, svakako preporučujemo da to učinite na velikom platnu.

Dokumentarci različitih kalibara

U glavnom igranom programu uvjerljivo je najzanimljiviji film "Zimska kost", dok pomalo iznenađuje uvrštavanje "Šume summarum", svojevrsne domaće verzije "Deliverancea", u glavnu konkurenciju. Tu valja istaknuti i vrsnu dramu "Kad odemo", film o nesretnoj ljubavi, konformizmu i tradicionalizmu koji prikazuje život turske obitelji u Njemačkoj. Obiteljskim odnosima, ali na (namjerno) infantilan način, bavi se i "Boy" Taike Waititija, redatelja kojeg pamtimo po mnogo šarmantnijem "Orao protiv morskog psa".

U nikad jačoj dokumentarnoj selekciji naslovi šaraju od razvikanih "Rastrepo" i "Uradi i bježi" do malih, intimnih filmova iz regije poput "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" te "Zvezda je rođena", a zanimljiv je i poetski dokumentarac "Pošast" o pomoru pčela u Americi, nagrađen kao najbolji debitant na IDFA-i.

Knjaz na "Kockicama"

Svakako treba pogledati i kafkijanski film "Okrivljeni" Geoffreyja Smitha, inače autora domaćoj publici poznatog "Engleskog kirurga". Za podizanje adrenalina i puštanje mozga na pašu preporučujemo "Sex and Drugs and Rock and Roll" Matta Whitecrossa, koji rekonstruira žestok i mučan život Iana Duryja. To nije Whitecrossov najbolji film, ali je zabava zbog koje se kasnije nećete kajati.

A poslovično najveću zabavu očekujemo na projekcijama "Kockica", gdje mladi autori prvi put prikazuju svoje radove. U ovogodišnjoj konkurenciji je i "Dečko iz susjedstva", debitantski film novopečenog studenta režije Roberta Knjaza, zbog kojeg bi u kino Tuškanac mogle zalutati i kamere Red Carpeta.

NAJATRAKTIVNIJE PO IZBORU VEČERNJEG LISTA:

Uradi i bježi: Banksy iza, ali i ispred kamere 

Ako ste se ovih dana zanimali za Banksyjevu intervenciju u uvodnu špicu Simpsona, sigurno će vam biti drago što na ZFF dolazi i njegov prvi cjelovečernji film. S razlogom, jer riječ je o velikom hitu s Berlinalea, zaista odličnom, duhovitom djelu u kojem autor snažno ironizira komercijalizaciju umjetnosti i percepciju uličnih umjetnika u očima kulturne elite. Radnja se vrti oko jedne od najvećih spački u svijetu likovnosti. Toliko je nadrealna da na trenutke nismo sigurni je li riječ o pravom dokumentarcu ili još jednoj Banksyjevoj smicalici. Tajnoviti umjetnik u filmu se pojavljuje kao narator i jedan od likova, lica prekrivenog crnom kapuljačom. Kao dodatni adut, ovaj dokumentarac (?) sadrži nevjerojatnu količinu materijala snimljenih za nastajanja nekih od najpoznatijih djela ulične umjetnosti!

Zimska kost: Napokon remek-djelo iz SAD-a

Veliki američki film redateljice Debre Granik, jedan od najboljih koji su snimljeni u posljednjih nekoliko godina. Fama ga prati još od Sundancea, gdje je početkom godine osvojio nagrade za najbolji domaći film i scenarij. Nekoliko tjedana poslije, u Berlinu se publika za projekcije "Zimske kosti" tiskala u redovima, a mnogi su ostali u hodniku jer ni kina multipleksa nisu mogla primiti sve koji su ga htjeli vidjeti. Na sreću, sada ga napokon imamo priliku pogledati u Zagrebu

Restrepo: Najopasnije mjesto na svijetu

Dokumentarni laureat Sundancea insajderski prikazuje život trupe američkih vojnika raspoređenih u srce talibanske pobune u Afganistanu. Ovaj mučni film snimljen je u pomalo imperijalističkom tonu, no američka bahatost razbija se već pri prvom slijetanju u dolinu Korangal, okruženu brdima punima naoružanih pobunjenika. Riječ je o najopasnijem mjestu na svijetu, daleko od obitelji i prijatelja, gdje svaki krivi pokret može biti posljednji...

Izmišljene ljubavi: Novi film vunderkinda Dolana

Novi hipsterski uradak mladog Xaviera Dolana, koji je sa 18 godina redateljskim prvijencem "Ubio sam majku" pomeo filmašku scenu i osvojio čak tri nagrade u Cannesu. "Izmišljene ljubavi" nešto su slabiji, manje ekstravagantan film o ljubavnom trokutu. Dolan je velik estet pa je vizualna raskoš ponovno u prvom planu, dok je priča koherentna, ali banalna. U središtu pozornosti ponovno je apolonska muška figura, mladić u kojeg se zaljubljuje dvoje najboljih prijatelja

Tilva Roš: Jackass iz depresivnog Bora

Redatelj Nikola Ležaić približio se mladoj skupini skejtera koji se skupljaju na ostacima nekad velikih rudarskih pogona u srbijanskom Boru. Tim gradom danas vladaju nezaposlenost i depresija koju ovi klinci pokušavaju razbiti izvodeći vratolomije u stilu "Jackassa". Od njihove težnje za snimanjem MTV-jevski cool filmova, u ovom je uratku mnogo zanimljiviji dokumentarističko-socijalni moment tvoreći paralelnu radnju o radničkom buntu nalik na onu u "Billy Eliotu"

I ja, također: Ljubav s Downovim sindromom

Uz grčki "Očnjak", ovaj je film ljetos bio najveća atrakcija na Festivalu mediteranskog filma u Splitu. Riječ je o vrlo pitkom, zanimljivom djelu, pa nije greška što ga je ZFF odlučio izvan konkurencije reprizirati pred nešto širom publikom. U središtu priče je mladi Daniel, prva osoba s Downovim sindromom koja je završila fakultet. Zapošljava se u centru za socijalni rad, gdje upoznaje nesređenu Lauru s kojom razvija zanimljivu, emocijama nabijenu vezu

Sebbe: Vrlo aktualna priča o bullyngu

Školski primjer kvalitetne skandinavske drame. Glavni lik je Sebastian, jedinac čija majka ne zna stati na noge nakon smrti njegova oca. Nemaju novca, u školi ga zlostavljaju, a povučeni Sebbe nalazi ventil u sastavljanju ludih instalacija od industrijskog otpada. Kad pritisak postane neizdrživ, mladić počinje gubiti kontrolu... Izuzetno aktualan film o socijalnim problemima koji tiho izjedaju Švedsku, a rezultirali su velikim brojem školskih tragedija u posljednjih nekoliko godina.

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:49 19.10.2010.

NEMOJTE BITI LJENI KOPIRATI OVO I ZALJEPITI GORE NA WWW. pogledajteee http://www.ultrasonline.com/ref/loza11/

KR
krilnik2
02:22 17.10.2010.

Filmovi koje je VRIJEDNO pogledati. \"Isplait\" se trgovina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije