Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dnevnik Pauline P.

Film poslije kojeg će svako dijete biti sretno što je dijete

Foto: SNJEŽANA GORUP
1/3
10.02.2023.
u 12:20

"Dnevnik Pauline P." 23. ožujka stiže u hrvatska kina: lektira Sanje Polak koja klince ovisne o Tik-Toku vraća čitanju oživjela je i na filmu, o kojem razgovaramo s Juditom Franković Brdar koja glumi Paulininu mamu

Ni sama književnica Sanja Polak nije sanjala da će njezini dnevnički zapisi u obliku kolumne objavljivani u dječjem časopisu jednog dana postati školska lektira. Od izlaska njezine prve knjige "Dnevnik Pauline P." prošlo je više od dva desetljeća, među klincima je postala fenomen i magnet koji ih vraća čitanju, sedam knjiga izdano je u 100.000 primjeraka, odigrano je 500 izvedbi istoimene predstave, a 23. ožujka u domaća kina stiže i film "Dnevnik Pauline P." u režiji Nevena Hitreca.

Film prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda Paulinu P., koja je nepopravljiva individualka, sposobna u svakom trenutku reći svoje mišljenje. Otvorenog srca i bez trunke straha, ponekad odlučna, a ponekad samodopadna, Paulina svoj dnevnički život ispunjava školskim i obiteljskim zgodama, maštarijama i za njezinu dob neuobičajenim kritičkim osvrtima.

- Cilj mi je bio napraviti duhovit i empatičan film, da gledatelji iz kina iziđu nasmijani i dobrog raspoloženja. Poznajem i volim atmosferu, jezik i humor koji su utkani u ovaj film. Čovjek se osjeća opušteno i sigurno u priči koja poštuje obiteljski sustav vrijednosti, koja s punim ljudskim poštovanjem pristupa svakom svom liku, pa i onda kada ga satirički bocne. Koncepcijski uzori su mi bili i klasici hrvatskog stripa poput Ivice Bednjanca i njegove legendarne Durice, ali i razigrana forma i kreativna raznolikost crtića Zagrebačke škole animiranog filma. Dojam filma uvelike ovisi o glumi i karakterima djece, nositeljima glavnih uloga. Moralo ga se režirati s puno zanatskog znanja, s poznavanjem dječje psihologije i dozom luckastosti i povišene energije bez koje ne bi bila pogođena bit željene atmosfere - kazao je redatelj Neven Hitrec. Prema viđenom, usuđujemo se reći da je bit pogodio, u naslovnoj ulozi je sjajna mlada glumica Katja Matković, tatu glumi Igor Kovač, a mamu Judita Franković Brdar s kojom smo razmijenili koju riječ o filmu i njegovu nastanku.

U Hrvatskoj nemamo tako često prilike gledati dobar dječji film. Dakle, kakav film nas čeka?

Nekako mi se čini da koliko-toliko produkcija dječjeg filma postoji. O kvaliteti ne mogu suditi jer nemam dovoljno informacija, ali s iskustvom rada na ovom filmu, a to je bio prvi dječji film koji sam snimila, željela bih da se snima što više dječjih filmova i općenito igranih sadržaja za djecu. Počelo se to i događati, nedavno smo imali priliku gledati seriju "Majstori", a u pripremi je i jedna nova. Osobno imam iskustva s dječjim predstavama, iako ih već dugo nisam radila i nedostaju mi jer svjetovi koje stvaramo za djecu gotovo da nemaju granica i posjeduju jednu vrstu apsolutne slobode koje nema u sadržajima za odrasle. Ovaj film koji iščekujemo ni sama još nisam vidjela u cijelosti, ali ako je suditi po atmosferi sa snimanja, čeka nas puno mašte i veselja, krcat je različitim i bogatim sadržajima. Kako je riječ o dnevničkoj formi sve ide kroz fokus glavne junakinje Pauline P., a njezina mašta je nepresušna. Dakle, očekujmo veseli filmski rolerkoster.

Judita Franković Brdar u filmu glumi mamu glavne junakinje Pauline P., koju pak glumi Katja Matković, a tata je Igor Kovač.
Foto: FRAN HITREC

Kako se pred kamerama snašla Katja Matković koja tumači naslovnu ulogu?

Zaista sjajno! Nekako joj je sve bilo jako prirodno. Katja ima nevjerojatnu lakoću i spontanost koja kod djece glumaca ne postoji često. Čak je i improvizirala neke situacije. Baš je lavovski sve iznijela.

Jeste li stroga filmska mama?

I stroga, i nježna, i vesela, i tužna, i kreativna i prezaposlena.

Vrijedi li i za ovo snimanje ona uzrečica "ako baš ne moraš, nemoj raditi filmove s djecom i životinjama jer je to najteže"?

Imam iskustva i s djecom i sa životinjama i zasad su vrlo pozitivna. Naravno, oni zahtijevaju drukčiju pažnju i raspored vremena, ali sve to ide u rok službe.

A kako ste "kliknuli" sa svojim filmskim suprugom?

Igor Kovač i ja već se dugo poznajemo. Prije dosta godina bili smo partneri u sjajnoj dječjoj predstavi "Superspasiteljice" Ivice Šimića na Maloj sceni. Obožavali smo igrati tu predstavu. Poslije smo zajedno glumili i u filmu "Ćaća" Dalibora Matanića. Igor je divan partner i nevjerojatno duhovit glumac. Baš mi je drago da nas je Neven ponovo spojio na ovom projektu.

Snimanje je počalo prije godinu dana.

Da, film se snimao u dva bloka, zimskom i ljetnom, s obzirom na to da pokriva dulje vremensko razdoblje pa imamo priliku vidjeti različita godišnja doba i sve što ona nose. Tako u filmu imamo i slavlje rođendana, Božića i Nove godine, klizanje, maškare, piknik… Jako je bogat i maštovit, a posebno moram istaknuti prekrasnu scenografiju te kostime i šminku.

Kako je tekla priprema za snimanje, jeste li čitali romane Sanje Polak?

Neven, Katja, Igor i ja nalazili smo se na probama, družili, čitali scene, razgovarali o njima, jeli čokoladu. Neven je želio da se nas troje povežemo i mislim da smo super "kliknuli" i da se to u filmu osjeća. Nisam čitala roman, ali svakako hoću jer volim čitati dječju i adolescentsku literaturu. Nedavno sam pročitala "Kronike iz Narnije", a preporuka je trilogija "Zimska noć" Katharine Arden.

U filmu glume i Borko Perić, Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković...
Foto: FRAN HITREC

Paulina i u originalu i u filmu piše dnevnik. To je nešto što slutim da današnji klinci rijetko rade. Jeste li vi pisali svoj?

Njihov današnji dnevnik su Instagram i Tik-Tok. Ja sam generacija kojoj olovke i bilježnice nisu služile samo za pisanje zadaće. U moje vrijeme hit su bili leksikoni i obožavala sam ih. To je bila bilježnica puna pitanja tipa najdraža pjesma, film, prvo ime tvoje simpatije i slično. Nedavno sam se našla u društvu jedne mlade dame i zajedno smo ispunjavale nešto slično. Potreba za bilježenjem onoga što nam je bitno ili u nekom trenutku važno neće nestati, samo se mijenja forma koja će nam to omogućavati. Ja sam stara škola i ništa mi ne može zamijeniti pisanje rukom iako ponekad ni sama ne mogu pročitati što sam napisala. I dalje koristim planere u koje zapisujem obveze, a oni ponekad postaju i neka vrsta dnevnika jer znam zapisati neke misli ili situacije. Čuvam ih i s vremena na vrijeme listam kao album za slike.

Kad smo mi bili mali nije još bilo Pauline P. Tko je bila vaša omiljena junakinja ili junak iz dječje književnosti?

Bila sam fan serijala "Pet prijatelja", a omiljena junakinja bila mi je Georgie, uvijek spremna na izazove i neustrašiva. Bila je spretna i domišljata u rješavanju problema. Penjanje na drvo nije joj bilo strano, a to je nešto s čime sam se mogla povezati.

U čemu je pogođena ta formula po kojoj je knjiga "Dnevnik Pauline P." postala apsolutni fenomen među klincima?

Uvijek me razveseli kad knjiga postane hit, to znači da klinci ipak čitaju! Mislim da je Sanja ubola srž, ponudila im je da se prepoznaju i da sanjaju. Dala im je kul junakinju koja nije jednodimenzionalna i pokazala im je da mašta nema granica.

Foto: FRAN HITREC

Što je posebno važno što će djeca naučiti gledajući film, a čega možda današnjim mladim generacijama u odgoju nedostaje?

Nakon ovog filma svako dijete bit će sretno što je dijete, a svaki odrasli poželjet će ponovo biti dijete. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije