Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt

Fascinantni svemirski arhitekt Noordung

arhitekt
15.12.2014.
u 16:30

Jedan od najjačih avangardnih slovenskih redatelja Dragan Živadinov fascinirao je 80-ih i 90-ih godina slovensku ali i zagrebačku publiku koja je hodočastila na njegove predstave u Ljubljanu. Nezaboravna je bila "Molitveni stroj Noordung" koju su oblikovali članovi baleta i opere SNG-a. Kao i uvijek vizualnu je atrakciju pratila i ona idejna. Nismo do tada mislili o geniju Hermanu Potočniku Noordungu, začetniku svemirske arhitekture, o čemu je 1929. napisao knjigu.

Nakon predstave shvatili smo Živadinova – ista je to strast bila, ali uprizorenja svemirske arhitekture Živadinova bila su predivna, i činilo se čak bolja od Noordungovih! No jedan uz drugoga dali su intrigantno vrijeme fantazama i imaginacije ovog vremena. Živadinov je čak postao "astronaut", a Slovenci su dobili projekt kojim su se predstavili na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu arhitekture. Odande je ta izložba stigla ravno u Zagreb, u Galeriju Klovićevi dvori, pa zagrebačka publika doista ima pred sobom prvorazrednu kulturnu i umjetničku atrakciju. Osim Noordungovih projekata za preživljavanje u nehumanom svemirskom prostoru, nižu se tu ideje kasnijih arhitekata. Ali ne samo to... 

>> Četiri i pol godine radio za Cirque 
Du Soleil i osigurao se za cijeli život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije