Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Fantastične fotografije Britanca zaljubljenog u jugoslavenske spomenike

19. veljače 2020. u 14:54 4 komentara 2088 prikaza
Foto: Mark O'Neill
Pogledajte galeriju 1/7

Fotograf Mark O'Neill prije 10 godina se u posjeti Bugarskoj zaljubio u socijalističku arhitekturu i spomenike. Odlučio je stoga proputovati zemljama bivše Jugoslavije s fotoaparatom i ovjekovječiti neke od najljepših umjetničkih djela iz doba Jugoslavije. U razgovoru za Telegraf rekao je da je našim krajevima putovao 2017. godine. 

Stjepan Hauser Ja se družim s Messijem, a gdje su "nogometaši" koji su me tukli?

- Našao sam se u blizini Spomenika na planini Buzludža - jedinstvene i napuštene betonske strukture, fantastičnog oblika i smjelog simbolizma. Strah od tog mjesta me je vukao i vukao da mu se vraćam. Snažno iskustvo koje sam stekao istraživajući takvo mjesto, samo pri svjetlosti Mjeseca i zvijezda, a ponekad i munja, pretvorilo se u opsesiju i počeo sam istraživati i druge dijelove Balkana. Spomenici koji su dizajnirani i podignuti za vrijeme Jugoslavije su nevjerojatna umjetnička djela. Svi iza sebe imaju bogatu povijest i kulturnu vrijednost, a mnogi su baš u svom propadanju postali prelijepi. Čak i u svom trenutnom stanju oni nameću poštovanje. Oni ponosno stoje unutar balkanskog pejzaža, a njihove forme odgovaraju stilu mojih fotografija, jer ja koristim svjetlo da definiram strukture i naglasim teksturu - rekao je O'Neill. 

1 / 7

O'Neill najviše voli raditi noću, a još njegovih fantastičnih fotografija možete pogledati i na njegovom Instagram profilu

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Shalan:

    Zaljubljen on, zaljubljeni vi. A da se nađete negdje ispod na pasulju?

  • afer:

    Krenuo vam je ..... a Jugoslavije nigdje.

  • Jure1991:

    Nekog je jako puknula nostalgija.I svaki dan je sve jača.