Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljepota brutalizma

Fantastične fotografije Britanca zaljubljenog u jugoslavenske spomenike

Foto: Mark O'Neill
1/7
19.02.2020.
u 14:54

Fotograf Mark O'Neill prije 10 godina se u posjeti Bugarskoj zaljubio u socijalističku arhitekturu i spomenike. Odlučio je stoga proputovati zemljama bivše Jugoslavije s fotoaparatom i ovjekovječiti neke od najljepših umjetničkih djela iz doba Jugoslavije. U razgovoru za Telegraf rekao je da je našim krajevima putovao 2017. godine. 

- Našao sam se u blizini Spomenika na planini Buzludža - jedinstvene i napuštene betonske strukture, fantastičnog oblika i smjelog simbolizma. Strah od tog mjesta me je vukao i vukao da mu se vraćam. Snažno iskustvo koje sam stekao istraživajući takvo mjesto, samo pri svjetlosti Mjeseca i zvijezda, a ponekad i munja, pretvorilo se u opsesiju i počeo sam istraživati i druge dijelove Balkana. Spomenici koji su dizajnirani i podignuti za vrijeme Jugoslavije su nevjerojatna umjetnička djela. Svi iza sebe imaju bogatu povijest i kulturnu vrijednost, a mnogi su baš u svom propadanju postali prelijepi. Čak i u svom trenutnom stanju oni nameću poštovanje. Oni ponosno stoje unutar balkanskog pejzaža, a njihove forme odgovaraju stilu mojih fotografija, jer ja koristim svjetlo da definiram strukture i naglasim teksturu - rekao je O'Neill. 

1/7

O'Neill najviše voli raditi noću, a još njegovih fantastičnih fotografija možete pogledati i na njegovom Instagram profilu

Komentara 4

SH
Shalan
16:33 19.02.2020.

Zaljubljen on, zaljubljeni vi. A da se nađete negdje ispod na pasulju?

AF
afer
17:32 19.02.2020.

Krenuo vam je ..... a Jugoslavije nigdje.

JU
Jure1991
18:24 19.02.2020.

Nekog je jako puknula nostalgija.I svaki dan je sve jača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije