Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera godine

Euforija u publici dokazala da je Parsifal bio isplativ rizik

'26.03.2011.Zagreb- premijera opere Parsifal u Hrvatskom narodnom kazalistu Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/4
27.03.2011.
u 14:18

Imamo svjetsku predstavu, sažeo je brojne dojmove nakon premijere književnik i poznavatelj glazbe Nedjeljko Fabrio

Imamo svjetsku predstavu, rekao je nakon zagrebačke premijere "Parsifala" Richarda Wagnera književnik i poznavatelj glazbe Nedjeljko Fabrio. I doista, središnja operna produkcija sezone u kojoj Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 150 rođendan pokazala se potrebnim i itekako isplativim rizikom. Predstava je, naravno, maratonska i od publike i izvođača iziskuje napor kako fizički, tako i psihički. Provesti pet i pol sati u teatru u današnje vrijeme brzopoteznog života, sasvim je izniman pothvat, no "Parsifal" koji u Zagrebu nije izvođen od ratne 1943. godine osvojio je publiku željnu glazbenih izazova.

Austrijski iskusni redatelj Kurt Josef Schildknecht nije se bavio eksperimentima, nego je razumljivo ispričao radnju, scenograf Rudolf Rischer pojednostavio je scenu u duhu Stonehengea, a nije zakazala niti kostimografkinja Gera Graf koja je vitezovima Svetog Grala na leđa postavila naprtnjače s križevima koje kada se stave na tlo postaju upozoravajući grobovi. I u tim naprtnjačama nekako se i nalazi srž redateljeve poruke koji povremeno ipak pomalo i polemizira i sa samim Wagnerom. Pa ipak, predstavu je nosio i sigurnim putem vodio energični sedamdesetpetgodišnjak, dirigent koji je itekako dobro upoznat s Wagnerom Nikša Bareza. Za odličan orkestar valja pohvaliti i asistente dirigenta Sašu Britvića i Josipa Šegu

Duga priprema "Parsifala" itekako se čula, a imponirao je i moćni zvuk zbora, kao i poletni pjev djevojaka cvjetova Ivane Lazar, Tamare Franetović Felbinger, Valentine Fijačko, Marije Kuhar Šoša, Vedrane Šimić i Marte Babić. Nisu razočarali niti solisti. U naslovnoj ulozi predstavio se dostojanstveni američki tenor John Charles Pierce, dok je svoju prvu Kundry impresivno, gotovo pa secesijskim pjevom napose u osjetljivom drugom činu otpjevala prvakinja Zagrebačke opere Dubravka Šeparović Mušović, i inače poznata kao pjevačica izvrsnog scenskog nastupa.

Moćan glas imao je i Manfred Hemm kao Gurnemanz, zlokoban je bio Jurgen Freirer kao čarobnjak Klingsor, no pjevački i iscizeliranim svakim pokretom najbolji je dojam ostavio Egils Silins kao doista svjetski Amfortas, kralj čuvar Svetog Grala koji je Wagnera snažno zaokupio u njegovoj posljednjoj operi koja je svojom otkupiteljskom dramom idealna za izvođenje u korizmeno vrijeme. I premda Wagnerov libreto "Parsifala" nudi puno upitnika i dilema na koja je teško naći brzi odgovor, zagrebačka izvedba pod presudnim Barezinim vodstvom ostati će zapamćena kao jedna od najeuforičnije dočekanih zagrebačkih opernih premijera posljednjih godina.

Komentara 7

KI
kikica
20:30 27.03.2011.

Bit će još izvedaba iduće sezone.

KA
Karla
23:24 27.03.2011.

Voljela bih znati pjevački postav u onoj posljednjoj zagrebačkoj izvedbi 1943. godine. Zna li tko?

KA
Karla
17:38 27.03.2011.

Nadam se da će ipak biti više od 4 izvedbe. Da li će biti kakvih gostovanja s Parsifalom u inozemstvu? Šteta bi bilo da je toliki trud uložen samo za 4 izvedbe u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije