Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Ethno Croatia orkestar – mladi u očuvanju tradicijske glazbe

Nastup Ethno Croatia orkestra na Jazz is Back! BP festivalu i ove je godine okupio mlade glazbenike iz čak pet zemalja koji su predstavili bogati repertoar tradicijske glazbe i impresionirali prisutnu publiku.
19. srpnja 2021. u 14:18 70 prikaza
Ethno Croatia orkestar
Pogledajte galeriju 1/7

Ethno Croatia program je nastao u suradnji Hrvatske glazbene mladeži i Jeunesses Musicales International (JMI), najveće međunarodne, neprofitne organizacije glazbenih mladeži. Slični programi ujedinjuju mlade u očuvanju etno glazbenih korijena u Africi, Australiji, Indiji i Europi. Sinoć su nastupili mladi glazbenike od 18 do 32 godina iz Švedske, Urugvaja, Francuske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Kroz Ethno Croatia kamp i nastup na Festivalu mladi uče i potiču jednakost, toleranciju i međusobno razumijevanje, a učenje u etno kampovima primarno se bazira na sluhu.

Voditelji Ethno Croatia orkestra i kampa su Goran Farkaš i Dunja Bahtijarević-Pekić. Farkaš je folk glazbenik, odrastao u Istri, a tradicionalne instrumente počeo je svirati s 11 godina nakon pridruživanja lokalnoj folklornoj skupini. Još je u obitelji naučio pjevati tradicionalne istarske narodne pjesme. Ubrzo je počeo istraživati glazbu istarskog poluotoka i otkrivati lokalnu tradiciju. 2007. započinje projekt folklorne glazbe nazvan „Veja“ sa svojim prijateljima, koji nekoliko godina nakon toga prerastaju u puni sastav.

Ethno Croatia orkestar | Autor :

Bahtijarević-Pekić pjevačica je u bendu Kazan koji istražuje i interpretira tradicijsku glazbu Balkana i članica je orkestra Mimika koji spaja jazz s tradicijom i drugim žanrovima. Nekadašnja je voditeljica Le Zbora i niza radionica tradicijske glazbe. Sudjelovala je na više radionica iz programa Ethno Jeunesses Musicales Internationala kao i na brojnim drugim radionicama tradicijske glazbe. Na festivalu su nastupili Mak Redžić, Aldin Karahemtović, Fabian Eliasson, Fritz Dahlstrom, Ludvig Damijanić, Maia Steinberg Fainblit, Anita Ladišić, Dino Hukić, Anissa Bellahcen i Monika Popović. Njihov nastup možete pogledati na YouTube kanalu.  

U ponedjeljak, 19. srpnja od 21:30 sati nastupit će JMI Jazz World Orchestra (Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži), vodeći svjetski orkestar za mlade kojeg vodi Luis Bonilla. Okuplja 21 nadarena jazz glazbenika odabranih na audiciji s međunarodnim žirijem. Nastupali su na prestižnim festivalima i svakako je orkestar rasadnik mladih glazbenih jazz talenata. Njihov nastup možete pogledati na YouTube kanalu Općine Grožnjan.

Ethno Croatia orkestar | Autor :

Koncertnim večerima može se prisustvovati uz predočenje EU digitalne COVID potvrde, PCR ili brzog antigenskog testa, a održavaju se na terasi Belvedere od 21:30 h. Ujedno sve koncerte moguće je pratiti i live streamingom na YouTube kanalu Općine Grožnjan. Više informacija potražite na hgm.hr.

Program festivala Jazz is Back! BP 2021. – terasa Belvedere, Grožnjan, od 21:30 h

19.07. JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla

20.07. Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band

21.07. Next generation – Hrvoje Kralj-bas, Borko Rupena-bubnjevi, Valdemar Kušan-truba, Luka Čapeta-gitara, Nikola Šantek-klavir

22.07. Grožnjan All Stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Stanić, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, Nic Collins i Salih Sadiković

23.07. Exploding Pig

24.07. Kaplowitz Jazz Quartet, Lela Kaplowitz, vokal, Joe Kaplowitz – klavir, Elvis Penava – gitara, Marko Lazarić – bubnjevi

25.7. Croatia Drum Camp finale - Students & Mentors - Famaudou Don Moye, Nic Collins, Salih Sadiković, Karlheinz Miklin Jr.

26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors

27.07. Josipa Lisac

Ethno Croatia orkestar | Autor :

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe