Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Igre

Ekskluzivno: Večernji list među prvima u Europi predstavlja jedan od najtraženijih komada tehnike

U nastavku teksta pogledajte video i doživite PlayStation 5
05. studenoga 2020. u 15:51 3 komentara 5666 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

U ruke Večernjeg lista među prvima u Europi stigla je najnovija igraća konzola koja je već rasprodana, debelo prije službenog datuma izlaska na europsko tržište 19. Studenoga, te se trenutno smatra najtraženijim komadom tehnike na svijetu. Riječ je, naravno, o PlayStationu 5 kojeg japanski gigant Sony ljubiteljima video igara donosi četiri godine nakon posljednjeg modela PS4 Pro.

I dok su posljednje tri “plejke” izgledom i veličinom bile vrlo slične uz manje stilske izmjene, PS5 potpuno je nova priča. Klasičnu crnu vanjštinu zamijenila je bijela, ali je crna boja ostala u sredini uređaja. Osim boje, prvo što ćete primijetiti jest veličina konzole koja je znatno veća (390 x 260 x 104 mm u verziji s Blu-rayem, odnosno 390 x 260 x 104 mm u full digital verziji) od prethodnih generacija uređaja, zbog čega ćete morati provjeriti mjesto na kojem ste do sada držali omiljenu plejku. Još jedan razlog za mjerenje polica i TV ormarića jest i činjenica da je PS5 predviđen da pretežito stoji uspravno. PS4 i Pro mogli su lako mijenjati svoje položaje iako su ih većinom igrači držali vodoravno, ali PS5 će za tu poziciju trebati poseban stalak koji će njegovom asimetričnom, pomalo futurističkom obliku pomoći da miruje dok je polegnut.

 | Autor :

Uz PlayStation 5 dolazi i novi kontroler nazvan DualSense zbog većeg spektra osjećaja kojeg će nam omogućiti tijekom igranja, uz standardno vibriranje koje trenutno pruža DualShock. Najveća novina je ugrađeni mikrofon između klasičnih, simetrično postavljenih “gljiva” te posebna tipka na koju ga se može staviti na “mute”. Novi kontroler kao i njegov prethodnik mijenja boje te je kao i cijela konzola prekrivenim sićušnim trokutićima, iksevima, krugovima i kvadratima što izgleda jako simpatično i ugodno je za dodir. Iako će se igre namijenjene PlayStationu 4 moći slobodno igrati na PS5, kontrolere neće biti moguće zamijeniti! U narednim danima objavljivat ćemo recenzije prvih igara za novu konzolu te podijeliti više dojmova o samom iskustvu igranja i korištenja uređaja koji bi mogao postati ultimativni centar kućne zabave, uz koji ćemo lakše preživjeti pandemijsku zimu.

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • starlord:

  Naslov je potpuno pogrešan jer je trenutno najtraženiji komad tehnike toplomjer

 • Serious_Callers_Only:

  Predviđam velike protuameričke prosvjede na onaj dan kada dođe u dućane. Također, svizac mi je rekao i da će prosvjedi biti mirni.

 • Avatar Roko Prč
  Roko Prč:

  Draga Milena! Ne lupaj po tastaturi! Valjda su respiratori najtrazeniji komad tehnike u svijetu!