Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera na Igrama

Edip je heroj današnjice, kaže Eduard Miler koji režira na Igrama

EkipaKralja Edipa
arhiva VL
17.08.2011.
u 12:48

Edip je perfekcionist, čovjek koji ima visoke moralne i etičke standarde što je danas prava rijetkost. On je zapravo heroj današnjice – kaže redatelj predstave Eduard Miler, kojem je to prva suradnja s Igrama

Povodom treće dramske premijere 62. Dubrovačkih ljetnih igara – Sofoklova Kralja Edipa kojeg uprizoruje ugledni slovenski redatelj Eduard Miler, u Festivalskoj palači održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali intendant Igara Ivica Prlender, direktorica dramskog programa Dora Ruždjak, redatelj Eduard Miler, dramaturginja Žanina Mirčevska i Festivalski dramski ansambl. 

Sofoklov Kralj Edip najpoznatija je antička tragedija.  Sofoklo se u svojoj inačici odriče njegova prokletstva roda i dramsku radnju usredotočuje na Edipovu sudbinu. Cijela se tragedija sastoji u Edipovu grozničavom istraživanju vlastite prošlosti, u njegovim sumnjama, nadama i patnjama.

– Nakon lani započete suradnje sa sjajnim slovenskim redateljem Jernejem Lorencijem, na uspješnom postavljanju Revizora, veliko je zadovoljstvo imati još jedno ugledno redateljsko ime iz regije kao što je to Eduard Miler, i to baš na Kralju Edipu koji se postavlja na Igrama nakon više od trideset godina – istaknula je Dora Ruždjak, direktorica dramskog programa.

– Iznimno mi je zadovoljstvo surađivati s tako uglednom institucijom kao što su Dubrovačke ljetne igre. Antička dramaturgija me izuzetno zanima i bilo je samo pitanje vremena kada ću se sustavno početi baviti realizacijom za mene najbitnijih komada. Kralja Edipa sam već duže vrijeme sanjao i nosio u sebi. Ali i interes producenta uvijek je bio bitan. Ovaj se put moja želja susrela s programskog shemom festivala. Mislim da idealniju kombinaciju nisam mogao očekivati. Raditi Kralja Edipa u ambijentalnom prostoru je ne samo izazov nego i privilegij... – rekao je Eduard Miler povodom svoje prve režije na Igrama i svog prvog postavljanja Kralja Edipa.

– Edip je perfekcionist, čovjek koji ima visoke moralne i etičke standarde što je danas prava rijetkost. On je zapravo heroj današnjice – nadodao je Miler.

Za mladog glumca Mislava Čavajdu, koji podjednako uspješno radi na projektima u Americi kao i u Hrvatskoj, uloga kralja Edipa je i svojevrstan glumački debi na Ljetnim igrama. Za postavljanje Edipa u prijevodu Lade Kaštelan, okupljena je sjajna slovensko-hrvatska ekipa dramskih umjetnika. Pored Mislava Čavajde u ulozi kralja Edipa, Doris Šarić Kukuljica igra njegovu majku Jokastu, Tiresija tumači Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru se pojavljuju studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj.

Nakon premijere u nedjelju 21. kolovoza, Kralj Edip će zaigrati i 23., 24. te 25. kolovoza u parku Umjetničke škole.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije