Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba slika

Dvije ljepotice Mladena Mitara koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima

Izložba slika Mladena Mitara
Foto: Snježana Herek
1/4
VL
Autor
Snježana Herak
13.06.2014.
u 22:05

Mladen Mitar rođeni je Zadranin koji je u Kutinu došao raditi i ondje ostao, a amaterski se slikarstvom bavi već gotovo 35 godina

Dvadesetak ulja na platnu i pastela s impresivnim motivima Dalmacije i Moslavine, autora Mladena Mitra, izloženo je na prvoj autorovoj izložbi u Beču, otvorenoj u četvrtak navečer u tamošnjem Hrvatskom centru (HC). Izložbu naslovljenu „Dalmaciji i Moslavini“ otvorio je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, u nazočnosti brojnih bečkih i gradišćanskih Hrvata i njihovih austrijskih i hrvatskih prijatelja iz Kutine i okolice, koje je uvodno pozdravila glavna tajnica HC-a Gabrijela Novak-Karall.

- Izložba ne samo da daje umjetnički prikaz unikatnih ljepota nego je i simbolična poveznica Sjevera i Juga Hrvatske, izvandomovinske s domovinskom Hrvatskom, a što ukazuje na jedinstvo Hrvata bitno za njihovu budućnost u Europskoj uniji“, rekao je Bakota. Dodao je kako je i sam kao branitelj u vrijeme Domovinskog rata ima priliku upoznati idilu i carstvo tišine Lonjskog polja.

Hrvatski je veleposlanik istaknuo kako izložbu vidi i kao dodatni poticaj Austrijancima da navrate u Dalmaciju i Moslavinu i uživaju u njihovim prirodnim ljepotama. O autoru izložbe Mladenu Mitru, profesoru umjetnosti, koji se amaterskim slikarstvom bavi već gotovo 35 godina govorio je njegov prijatelj, novinar i publicist te predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić.

„Poslanstvo Matičinog ogranka u Kutini je most povezivanja nacionalnih manjina učiniti jedinstvenim, a doprinos tome je i ova velebna izložba mog prijatelja, slikara amatera koji nije akademski obrazovan, ali je ljubitelj likovnog stvaralaštva i zna i umije slikati“, rekao je Pasarić. Istakao je kako Mitar rođen 1955. godine u Zadru, a u Kutinu je došao kao mladi profesor umjetnosti i u njoj ostao. Danas je kustos Galerije Muzeja Moslavine i obiteljski čovjek koji s velikom ljubavi godinama slika i uspješno afirmira povijesno-umjetničku kulturnu baštinu Dalmacije, Moslavine, Kutine, Lonjskog polja...

- O izloženim slikama prosudite vi sami, one dovoljno govore same po sebi - rekao je Pasarić napomenuvši da izložbu vidi i kao dodatni poticaj uspostavi suradnje Moslavine i Dalmacije s Bečem i Gradišćem. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Kutine Andrija Rudić napomenuvši da Kutina i živopisna Moslavina imaju svojim austrijskim prijateljima mnogo toga ponuditi.

- Ova je izložba za mene veliki događaj jer predstavlja poziv na uživanje u prirodnim ljepotama Dalmacije i Moslavine, dviju ljepotica koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - rekao je za Večernji list Mladen Mitar čiji je likovni izričaj netaknute prirode i prekrasnih živopisnih krajolika oduševio Bečane, koji su uživali u dojmljivom kolorističkom i svjetlosnom skladu optimizmom protkanih Mitrovih radova, zavidnog stvaralačkog dometa.

Izložbu je uveličala svojim sjajnim glazbenim izvedbama Klapa Škrlet iz Kutine, čiji je član i kutinski gradonačelnik Rudić. Pokrovitelj izložbe, koja se može razgledati do sredine mjeseca srpnja je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, a organizatori su  ogranak Matice Hrvatske Beč, ogranak Matice Hrvatske Kutina i Hrvatski centar u Beču.

>>Izložba "Pometov san" Ivane Komel u Domu Marina Držića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije