Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Dva nepoznata Picassa otkrivena u privatnoj hrvatskoj zbirci

Krajem studenoga u prostoru zagrebačkog hotela Esplanade bit će konferencija za tisak i prvo javno izlaganje dva nepoznatih djela Pabla Picassa, a potom će biti izložena i u Mimari
12. studenoga 2019. u 10:58 1 komentara 715 prikaza
picasso01.jpg
Foto: import

Krajem studenoga u prostoru zagrebačkog hotela Esplanade bit će konferencija za tisak i prvo javno izlaganje dva nepoznatih djela Pabla Picassa iz jedne hrvatske privatne ostavštine, donosi Nacional. 

Michelangelo - Stvaranje Adama pitanje autorskih prava Jeste li tetovažom Picassovog djela u ozbiljnom problemu jer ste prekršili zakon?


Anonimni vlasnici nisu otkrili ni u kojem se gradu čuvaju umjetnine, samo su naglasili da one nikada nisu napuštala Hrvatsku. Riječ je, piše Nacional, o ulju iz 1910. "Žena s gitarom" i kolažu iz 1913. "Mandolina i gitara" na kojima su provedene brojne analize ne bi li se dokazala njihova autentičnost i navodno nema sumnje, u pitanju su originali. Slike će, osim toga 2. prosinca biti izložene i u Mimari.

LIKOVNA ATRAKCIJA Pet Bukovaca i tri Picassove keramikena aukciji u zagrebačkom Art salonu

Svi dokumenti vlasnika su čisti, piše Nacional, i analize provođene na njima u raznim institucijama u zadnjih 20 godina potvrđuju originalnost djela no  Picassova administracija na to ne reagira. Stoga, šokirani vlasnici odlučni su da ukoliko za te slike interes ne pokaže Hrvatska, prodat će ih nekom svjetskom muzeju neovisno je li u pitanju Kina ili Katar. 

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • SveJeUzalud:

    .....javit će se netko od kvazi vlasnika....kojem su ukradene.....pravo na umjetnost imaju pravo samo jedni....ako daš muzeju dobit češ nazad kopiju...ili ništa.....nemaš ti pravo kao vlasnik na te slike...