Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Maestrova smrt"

Duško Valentić osvaja pravom dozom fatalističke ludosti

maestrova smrt,miroslav tuđman,duško valentić,janko popović volarić (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/11
17.02.2012.
u 22:43

Valentić u svoj glumački zahvat jednostavno zgrabi publiku i ne pušta je do samog kraja.

Onaj u čijoj glavi još "stanuje" nenadmašni Jovan Ličina kao Maestro u davnom (prošlostoljetnom) "Kiklopu" na sceni HNK Zagreb, u režiji Koste Spaića, s puno će straha otići pogledati nekog drugog Maestra. Najbolja vijest koja stiže iz Histriona, gdje je sinoć premijerno izvedena "Maestrova smrt", dakle dijelovi "Kiklopa" sažeti upravo oko tog lika, glasi: nemate se čega bojati.

Desetljećima nakon Ličine koji je kao glumačka zvijer u jednom potezu progutao tu ulogu, dobili smo novog, sasvim drugačijeg, ali vrlo dobrog Maestra. Igra ga Duško Valentić, koji počevši od svoje fizičke konstitucije tu ulogu igra mnogo suptilnije, ali sa istom predanošću, sa podjednakom dozom fatalističke ludosti. Ukratko u trenutku kada izroni na bijeloj sceni ispod plahte gdje se skriva dok Melkior plače i luduje za Vivianom, Valentić u svoj glumački zahvat jednostavno zgrabi publiku. I ne pušta je do samog kraja, kada scenom dominira tek sjena dalekovoda na kojem je skončao.

Njegov je svjedok Melkior Janko Popović Volarić. Njegovi su prvi trenuci predstave u kojima ga redatelj na trenutke, zajedno s publikom, ostavlja u iritantnom mraku. I dok se kazalištem ore njegovi krici jasno je da je riječ o glumcu koji obećava, ali mu treba još dosta kazališnih utakmica u nogama. Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, sva trojica protagonista zajedno potpisuju dramsku adaptaciju teksta, koji ne filozofira mnogo. U rukama su mu tako i tako sjajne rečenice Ranka Marinkovića. Više kao da i nije potrebno za predstavu koju svakako treba vidjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije