Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klasik u novom ruhu

Dundo Maroje sada i u stripu koji se može koristiti kao lektira

28.11.2019.
u 10:55

Ilustrirao ga je Dubravko Kastrapeli, idući tjedan bit će predstavljen u Dubrovniku, a potom u cijeloj Hrvatskoj

Stav’te pamet na komediju jer uskoro stiže jedna od naših najljepših komedija u novom izdanju. Dom Marina Držića u Dubrovniku, koji godinama predano radi na očuvanju lika i djela našega najvećeg komediografa Marina Držića, u suradnji s ilustratorom Dubravkom Kastrapelijem izdaje ni više ni manje nego cijelog “Dunda Maroja” u stripu. To bogato ilustrirano izdanje namijenjeno je svim ljudima nazbilj, stripoljupcima, Držićevim obožavateljima, a pogotovo onima koji se s njim susreću u školi, jer i ovaj “Dundo Maroje”, premda ilustriran, tekstualno je prenesen u cjelini pa se može bez problema čitati kao lektira. U njemu ništa nije skraćeno, a ni izbačeno.


1/8

 

– Namjera nam i jest bila da približimo Držićevo djelo onima koji ga susreću uglavnom u obliku lektire. Pri čitanju dramskih djela čovjeku treba puno mašte da zamisli što se zapravo događa i teško ih je čitati dok ih se ne vidi na sceni, a kada postoji slika, sve postaje puno lakše. Meni je to bio velik izazov, ali i zadovoljstvo. Morao sam sam sebi dočarati kako izgleda scena, likovi, smjestiti ih u kadru – rekao je ilustrator Dubravko Kastrapeli, Zagrepčanin dubrovačkih korijena, i sam veliki ljubitelj Držića. On je i prije ove suradnje, iz čistog gušta, slikao književna djela i svoje radove na platnima izlagao po zagrebačkim knjižnicama, a najdraži autori po kojima je radio bili su mu Miguel de Cervantes i Marin Držić. Zašto baš Držić, zanimalo nas je?

– Teško je to objasniti... Dogodi se nešto kada čitate djelo i kada ono rezonira s vama, osjetite duboko u sebi nešto srodno, bratsko... To sam osjetio i kod Cervantesa i kod Držića. To je takvo bogatstvo leksika, likova, šaroliko i živopisno društvo… Kad sam ga čitao, to me osupnulo. Baš mi je nevjerojatan užitak čitati Držića – zaneseno nam je objasnio.

Sretnim spletom okolnosti na internetu je jednu od njegovih knjižničnih izložbi zamijetio i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i počela je suradnja.

– Nikša je htio surađivati s nekim tko voli Držića i bavi se Držićem baš iz ljubavi. I tako je došao do mene. Imali smo već nekoliko uspješnih suradnji, poput izložbi u Domu Marina Držića, a onda smo došli i do ideje za prvi strip, “Novelu od Stanca” – kazao je Kastrapeli, a zatim se, nadodao je Nikša Matić, logičnim nametnula ideja nastavka stripovanja i drugih Držićevih djela poput “Dunda Maroja”.

Prvi svezak “Dunda Maroja” bit će predstavljen u Dubrovniku idućeg tjedna, a razdijelili su ga u četiri nastavka, jer riječ je o vrlo kompleksnom i dugačkom djelu.

– Nikša je bio dosta ambiciozan i htio je da krenemo odmah na “Dunda Maroja”. Iskreno, mene je to malo, najblaže rečeno zaprepastilo. Uplašio sam se jer riječ je o stvarno opširnom djelu s velikim brojem likova koje, kad se izvodi na sceni, traje tri i pol sata – kaže ilustrator koji se nakon uspješnog prvog stripa ipak uhvatio u koštac s “Dundom Marojem”. Za prvi svezak “Dunda Maroja” trebalo mu je sedam mjeseci. Prvo u bilježnici radi, kaže, osnovni postav, stick figures, a potom na olovku ide akvarel. Kad čovjeku ide, kaže, napravi u danu i po dvije table stripa.

– Kada crtam olovkom, paralelno čitam tekst i zamišljam kako bi to izgledalo na filmu. Sa zamišljanjem likova nisam imao problema, oni mi jednostavno dolaze – kaže ilustrator.

A kao što u toj legendarnoj komediji mudro primjećuje Pomet, “treba se s brijemenom akomodavat”. Time se vodi i tim iz Doma Marina Držića, organizirajući niz aktivnosti, projekata i programa namijenjenih kako mladima tako i starima, domaćima, a i strancima, sve kako bi se djelo našeg najvećeg komediografa očuvalo za sva vremena.

– Dom Marina Držića uz potporu Grada Dubrovnika udario je dobre temelje te se, razvijajući vlastitu sliku u skladu s vremenom i tehnologijama, prometnuo u živo, vitalno i nezaobilazno mjesto u dubrovačkoj kulturnoj ponudi. Marin Držić nam je u zalog ostavio svoja genijalna djela koja su jednako aktualna danas kao i prije 500 godina. Recept je vrlo jednostavan. Raditi, neumorno raditi i nastaviti raditi. Na nama je odgovornost, ni na kome drugome, da ga nastavljamo proučavati i istraživati, valorizirati na način na koji on to uistinu zaslužuje, a najvažnije je da njegov lik i djelo približimo najmlađima. Štoviše, to je naša dužnost – tvrdi Matić.

I zaista, u gradu koji, čini se, “živi” od suvenirnica po kojima hodočaste horde turista da bi kupili figurice likova najdražih im serija, Dom Marina Držića ističe se kao originalno mjesto. A pored kraljeva, zmajeva i ostalih fantastičnih TV bića, možda nam treba i mali podsjetnik da imamo i cijenimo jednako bogat svijet Držićevih knezova, negromanata, vila i satira.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
14:18 28.11.2019.

Baš me zanima kako je to ispalo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije