Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje HNK Zagreb u 2013.

U 2013. manjak 2,7 milijuna, a do lipnja 2014. novih 3,7 milijuna!

09.10.2013., Zagreb - Ciscenje zgrade Hrvatskog narodnog kazalista Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
05.05.2015.
u 12:43

Meni je najvažnije da sam od zatečenih dugova uspjela vratiti 2,9 milijuna kuna, kaže Dubravka Vrgoč

– Zaista nije na meni da komentiram nalaze revizije za period u kojem nisam vodila ovo kazalište. No, ono što je meni osobno najvažnije jest da sam ja od zatečenih dugova uspjela vratiti 2,9 milijuna kuna. Nažalost, još je 4,980.000 kuna nevraćenih dugova – komentirala je Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkog HNK, objavljeni nalaz Državne revizije o poslovanju HNK Zagreb za 2013. godinu.

Dva dokumenta

D. Vrgoč ne skriva brojne probleme koje je preuzela zajedno s velikim umjetničkim pogonom koji broji čak 527 zaposlenih. No, mnogo zanimljivije brojke od onih u nalazu revizije nalaze se u zapisniku o primopredaji poslovanja između vršiteljice dužnosti intendanta Sanje Ivić i novoizabrane intendantice, jer te brojke pokrivaju i onih devet mjeseci u kojima se tražio novi intendant HNK Zagreb. U tom zapisniku, primjerice, piše da manjak prihoda za 2013. godinu iznosi 2,7 milijuna kuna (u reviziji stoji broj koji se razlikuje za nekoliko tisuća kuna), ali je u razdoblju od siječnja do lipnja 2014. iskazan novi manjak od čak 3,7 milijuna kuna, što znači da je za period od samo pola godine stvoren novi dug koji je za milijun kuna veći od cjelokupnog duga iz 2013. godine.

I ovaj dokument dokazuje da u HNK postoje financijske obveze od 8,2 milijuna kuna, a najveća svota koja se izdvaja na tom popisu je ona za intelektualne i osobne usluge (to su, kako je specificirano, honorari, honorari dobavljača i usluge odvjetnika), u iznosu od 3,9 milijuna kuna. Zapisnik o primopredaji dužnosti donosi još zanimljivih brojki: primjerice, obvezu neplaćenih naknada za prijevoz od čak 648 tisuća kuna, dok je u računima za naplaćeni materijal i sirovine čak 364 tisuća kuna, a iznosi za neplaćene računa za telefon, poštu i prijevoz penju se na 187 tisuća kuna.

Stroga pravila

No, u toj šumi brojki, a upućeni kažu da se dugovi povlače (i pretaču iz šupljeg u prazno) još od bivših intendanata koji idu u prošlost dalju od one Ane Lederer, najgore prolaze sami umjetnici i program.

Kazališna kuća ne može raditi a da ne angažira vanjske suradnike. Primjerice, Balet HNK Zagreb ima nacionalne prvake (troje njih), prvake baleta (njih 12), soliste za velike i srednje uloge, soliste za srednje uloge i ansambl. Imaju čak i jednog dirigenta, ali kako da postave na scenu novu predstavu bez koreografa?

I to su ti honorari bez kojih se ne može. Naravno, veliko je pitanje korištenje vlastitih snaga (vidjeli smo tako ove godine baletnu večer nazvanu Ženski rukopis u kojem su koreografkinje predstave tri balerine), ali za budućnost HNK Zagreb, kao i svih kazališta u zemlji, ključno je postavljenje strogih pravila poslovanja, što znači odgovornost za onog tko ga se ne pridržava, ali i točan cjenik za usluge koje moraju doći izvana.

>> Rad riječkog HNK zakočen dugom 
od 4,2 mil. kuna

Komentara 2

NE
Neba
14:12 05.05.2015.

dug se generira od devedesetih, citajte tportal... Vrgoc je valjda iz vlastitog dzepa vratila dio duga? Mozda je prodala neki od stanova koje posjeduje? Cinjenica je da ce ona unistiti nacionalni teatar pod krinkom vracanja dugova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije