Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
71. pulski filmski festival

Drama o ratnom zločinu Hrvata u BiH i mračna "Proslava" najveći su aduti Pule

SVEBOR MIHAEL JELIĆ
30.05.2024.
u 12:38

71. Pulski filmski festival objavio je natjecateljski program hrvatskog filma u kojem su za sada samo četiri premijere, a pet je filmova koje smo već gledali u kinima i na festivalima

Objavljen je program Pulskog filmskog festivala, koji obično nagoviješta domaću kinosezonu. Ove godine, međutim, u natjecanju su najavljene samo tri svjetske i jedna nacionalna premijera, dok su ostali filmovi već igrali u našim kinima i na festivalima.

Među još neviđenim naslovima ističe se "Božji gnjev" našeg majstora ratnog filma Kristijana Milića, snimljen prema hit-romanu Josipa Mlakića. Film bi mogao izazvati i političke prijepore, jer govori o ratnom zločinu, odnosno o pogibiji hrvatskih vojnika na tajnoj misiji u BiH. Glavni lik također je vojnik HVO-a, koji traži pravdu za smrt svoga brata koji je bio dio sumnjive akcije. Tragajući za istinom, put ga vodi do tajnih službi i glavešina iz Zagreba. Glavnu ulogu igra Ivo Krešić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Svježe autorske glasove u konkurenciji predstavljat će Mihael Svebor Jelić i njegovi suradnici iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Nizozemske, Poljske i Amerike. Radi se o autoru koji je izazvao pravu malu senzaciju bezbudžetnim dugometražnim filmom "Zagrebački ekvinocij" a sada će nam predstaviti svoj novi film "Frka", snimljen u Osijeku. Prema scenariju Svena Latinovića, ova komična avantura spaja naoko nespojive likove u pokušaju da tijekom jedne noći ublaže bijes lokalnog narkobosa, a Osijek ne koristi samo kao kulisu nego i autentičnu lokaciju čiji su komarci, katakombe i druga mjesta integralni dio filma. Mladi redatelj ujedno nam otkriva i neka nova, također mlada glumačka imena poput Kristine Jovanović, Antonie Mrkonjić, Svena Latinovića i Luke Vondraka.

Među svjetskim premijerama je i novi film Nevija Marasovića "Šlager" u kojem igraju Lana Barić i Janko Volarić, a sniman je baš tijekom Pulskog filmskog festivala 2022. godine. Film prati slavnog redatelja u krizi srednjih godina, koji zove fatalnu bivšu djevojku da provedu vrijeme u hotelu kraj jezera i napišu scenarij baziran na njihovoj vezi.

Svakako najveća hrvatska, ali ne i svjetska premijera bit će "Proslava" Bruna Ankovića i scenaristice Jelene Paljan koja je upravo ušla u natjecanje velikog festivala u Karlovym Varyma. Nastala po istoimenoj knjizi Damira Karakaša, "Proslava" prati događanja u siromašnom ličkom selu, a glavnog junaka igraju čak tri glumca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal.

Za očekivati je da će do početka festivala u program "kapnuti" i još par iznenađenja, primjerice "Šalša" redatelja Dražena Žarkovića i scenarista Zorana Lazića, Ivana Turkovića Krnjak i Maje Todorović. Ova otočka komedija s elementima horora prati vječnog studenta mađarskog koji dolazi u berbu rajčica na Malu Glavu, nekoć uporište jugoslavenske armije, a danas lokaciju na kojoj pro-life organizacija planira otvoriti kamp za mlade. Neslužbena je informacija da se film sprema na Pulu, a sa festivala samo govore da će dio programa objaviti naknadno.

Od filmova koje smo već gledali, u Puli se natječu "Bosanski lonac" Pave Marinkovića, "Naša djeca" Silvestra Kolbasa, "Slatka Simona" Igora Mirkovića, "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić i "Žena s gumenim rukavicama" Marija Šuline. 

Komentara 1

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:21 31.05.2024.

Hoće li ikad itko u tuđmanovoj Hrvatskoj snimiti barem jedan film o zločinima nad Hrvatima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije