Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazališna predstava

"Draga Tilla Durieux" 31. svibnja još jednom na pozornici ZKL-a

tilla
afhiv ZKL-a
29.05.2011.
u 20:32

Slojevita priča o životu i borbi protiv nacističkoh režima, o smrtima bližnjih, o životu intelektualaca u NDH Zagrebu mnogima će ponovo vratiti sjećanje na teška vremena i hrabrost jedne žene .

Glumica i lutkarica Tilla Durieux u Zagrebu je tridesetih godina 20. stoljeća našla svoj drugi dom, izrađivala je lutke u tek formiranom Zagrebačkom kazalištu lutaka koje i 31. svibnja daje predstavu njoj u čast. Komad Slobodana Šnajdera režirala je Kruna Tarle koja je ujedno osmislia kostime i scenografiju predstave. Tu zanimljivu lutkarsku predstavu namijenjenu odraslima igraju Mira Bosanac, Siniša Miletić, Marina Kostelac, Luka Peroš i Matilda Sorić.

Sadržajno, ta slojevita priča o životu i borbi protiv nacističkoh režima, o smrtima bližnjih, o životu intelektualaca u endehazijskom Zagrebu mnogima će ponovo vratiti sjećanje na prošla vremena. Njemačka glumica Tilla Durieux rodila se u Beču 1880. kao Ottilie Godeffroy. Svoje umjetničko ime uzima od bake po očevoj strani. 1899-1901. uči glumački zanat u Beču. 1901/1902. prvi profesionalni angažman i prvi javni nastupi. Od tih datuma do smrti Tilla Duriex odigrala je cijeli "ženski repertoar" svojega doba – više od stotinu uloga.

Buržujka ljevičarskih stavova živjela je život punim plućima. U Zagrebu je živjela u vili Lubianski u Jurjevskoj ulici,  a tu je počelo  "jedno prekrasno prijateljstvo" i sa Zagrebom, i sa Zlatom Lubianski.U svojoj autobiografiji detaljno je iznijela kako je u vrt vile Lubianski zakapala, u bocama, imena djece pohvatane u njemačko-ustaškim ofenzivama; htjela je, zajedno s dijelom zagrebačkog građanstva, sačuvati makar neki trag o njima. Neka su djeca i spašena, izvučena, usvojena i slično. "Ustašiju" opisuje kao razbojničku tvorbu prožetu nevjerojatnom korupcijom na svim razinama. Prijevod njezine autobiografije Mojih prvih deveset godina objavio je Nenad Popović u svojoj nakladničkoj kući koju je nazvao po njoj.

O ratnim godinama napisala je Durieux prilično zbrkan komad "Zagreb 1945", pravi glumački, s izvrsnim dijalozima ali bez cjeline. Komad je iza rata praizveden u Švicarskoj, a u novije doba u ZKM-a za Šnajderova mandata. Uz ilegalce u vili Lubianski sastaju se i mladi umjetnici – Studio mladih, dobre uspomene. To je proto-avangardna umjetnička udruga u kojoj su glavne "prominencije" tada još veoma mladi Radovan Ivšić i Vlado Habunek. Salon Zlate Lubianski bio je mjesto uzbudljivih umjetničkih i životnih iskustava. Dio te atmosfere i životne priče Tille Durieux oživjet će na sceni ZKL-a. .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije