Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Doživite halucinacije uz instalaciju Ivane Franke

Seeing with eyes closed
Foto: Lauba
16.01.2012.
u 13:54

Izložba se bavi se pitanjem stvarnosti i konstrukcije stvarnosti, odnosno razlikom između imaginacije i viđenja te granicom i preklapanjima između halucinacije, iluzije i stvarnog

Otvorenje izložbe grafika  "Waking background"  autorice Ivane Franke otvara se 14. veljače u 19 sati u Kući za ljude i umjetnost Lauba, a bavi se pitanjem stvarnosti i konstrukcije stvarnosti, odnosno razlikom između imaginacije i viđenja te granicom i preklapanjima između halucinacije, iluzije i stvarnog. U sklopu izložbe održat će se i razgovor na engleskom jeziku "Dijalog neuroznanosti i umjetnosti" na kojem uz Franke sudjeluju i neuroznanstvenica Ida Momennejad te neurokirurg Ulrich-Wilhelm Thomale. Prvi će se put moći vidjeti i instalacija Ivane Franke "Seeing with Eyes Closed" - ona problematizira vizualno iskustvo slika koje nastaju u našoj glavi zbog izloženosti treperavom stroboskopskom svjetlu zatvorenih očiju. Kako nastale slike nemaju uporište u izvanjskoj stvarnosti, njih se doživljava kao halucinacije. Svaka osoba vidi drugačije slike i svatko različito opisuje percipiran prostor koji je u stalnoj mijeni, nastao iza zatvorenih očiju. Dijalog o sadržaju tih privida proširuje granice subjektivnih doživljaja vanjskog svijeta te je istovremeno i izazov znanstvenicima koji se bave preciznim mjerenjem trajanja svjesnih fenomena.  Izložba se može pogledati već od 10. veljače jer se u instalaciju Seeing with eyes closed ulazi pojedinačno i moguće je da za vrijeme otvaranja neće svi posjetitelji imati priliku doživjeti je. Ova zanimljiva Instalacija prvi je put izložena tijekom simpozija održanog u muzeju Peggy Guggenheim u Veneciji 2011., a u ožujku 2012. odlazi u muzeju Deutsche Guggenheim u Berlin. U Laubi se može vidjeti do 13. ožujka.  Paralelno s izložbom u galeriji Prozori, Zapoljska 1, predstavit će se i umjetnička knjiga "Distant Feeling", koja će nakon toga također biti izložena u Laubi.

Ivana Franke (Zagreb, 1973.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je nakon toga boravila na više studijskih programa uključujući Institut za istraživanje prostora (Institut für Raumexperimente) u Berlinu, Centar za suvremenu umjetnost Kitakyushu(CCA) u Kitakyushu, te Centar za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku. Predstavljala je Hrvatsku na 52. bijenalu u Veneciji 2007. samostalnom izložbom “Latency” te na 9. bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. zajedničkim radom “Frameworks” s arhitektima Petrom Miškovićem, Leom Pelivan i Tomom Plejićem. Realizirala je brojne projekte u suradnji s arhitektima uključujući “Room for Running Ghosts” sa studijem 3lhd 2011 i “Light Carpet” sa Studijem UP 2010. Ostale izložbe uključuju Peggy Guggenheim Collection u Veneciji 2011., Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 2011., Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci 2010., Umjetnički paviljon u Zagrebu 2009., P.S.1 Centar za suvremenu umjetnost u New Yorku; Manifestu 7 2008., Reykjavik Experiment Marathon 2008. te projekt “Linienstrasse113” u Berlinu 2007. Živi i radi u Berlinu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije