Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praizvedba

Dostojna i svečana izvedba Zagreb trija u intimnoj atmosferi Dvora

Zagreb trio
arhiva VL
26.07.2012.
u 15:44

Izrazivši želju da Vedute (za Nikšu) prvi svira upravo Zagreb trio, Ruždjak je partituru predao Zajcevu uz uputu da izvedba bude tek nakon godine dana

Zagreb trio odsvirao je svoj prvi koncert u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. U intimnoj atmosferi Kneževa dvora izvedene su skladba za klavir, violinu i violončelo Dubravka Detonija - Zovu me Tryor, koju je ovaj hrvatski skladatelj, pijanist i pisac, na poticaj Trija Orlando, napisao upravo u Dubrovniku 1996. godine; zatim Klavirski trio u a-molu Mauricea Ravela, djelo prožeto elementima baskijskog plesa, malezijske poezije i barokne passacaglije.

U drugom dijelu koncerta uslijedila je praizvedba posljednjeg djela istaknutog hrvatskog skladatelja i akademika Marka Ruždjaka. Izrazivši želju da Vedute (za Nikšu) prvi svira  upravo Zagreb trio, Ruždjak je partituru predao Zajcevu uz uputu da izvedba bude tek godinu dana poslije. Ruždjakova tajnovitost nastavit će pratiti ovo djelo, budući da je smrt spriječila skladatelja da prisustvuje praizvedbi i pruži odgovore. Vedute su posvećene Nikši Gligu, skladateljevu prijatelju i muzikologu.

Renomirani festival kao što su Igre i intimna, komorna atmosfera Kneževa dvora bili su pravi su izbor za ovu posmrtnu praizvedbu, složili su se prisutni. Uslijedio je Klavirski trio br. 3 u c-molu Johannesa Brahmsa, djelo inspirirano ljepotama švicarskog krajolika. Dodatak programu bio je Dumkas op. 90 Antonína Dvořáka, melankoličnog karaktera, inspiriran slavenskim narodnim baladama.

Zagreb trio sastavljen je od mladih i talentiranih, ali već priznatih i uglednih hrvatskih glazbenika - pijaniste Danijela Detonija, violiniste Martina Draušnika i violončeliste Pavla Zajceva. Iako osnovan tek prije dvije godine, Zagreb trio već je ostvario niz upečatljivih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovo je bio njihov prvi zajednički nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
06:29 27.07.2012.

Dvadeset ili trideset ljudi dođe na koncert nekakvom jadniku i to je vijest za radio i novine. Pošto admin neda da se stavljaju linkovi ukucajte u youtube pretreživač Andre Rieu i pogledajte kako izgledaju koncertti profesionalaca i kakve "mrhe" su mu glazbenici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije