Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati na Doxu

Domaći redatelji napokon su prestali biti opterećeni ratom

'dox4_nnn_kul_230211'
''
23.02.2011.
u 21:36

Hiperproduktivni Goran Dević isporučio je čak dva dokumentarca, ponovno se predstavlja mnogo mladih autora, a tu su i veterani poput Krste Papića

Prvi put nakon 2007. godine, kada je film "Dobro jutro" Ante Babaje u Studentskom centru otvorio treći Zagreb Dox, jedan film domaćeg autora (Vukšićev "Irokez") bit će prikazan na otvorenju našeg najvećeg regionalnog festivala dokumentarnog filma.

Rezultat je to dugogodišnje težnje direktora Nenada Puhovskog da na Doxu ravnopravno suprotstavi domaće filmove stranoj produkciji. Ove godine čak trećina programa otpada na naše autore, pa ćemo tako u dvoranama Movieplexa gledati više od 50 hrvatskih filmova, od čega je ukupno 13 premijera.

– Posebno mi je drago što se domaći film proteže kroz sve programe festivala jer to pokazuje da su ljudi napokon prestali snimati samo filmove o ratu ili socijalnim užasima, već se okreću i smiješnim, glazbenim i drugim temama. Takvu raznoliku produkciju treba ohrabrivati kad god je moguće – smatra Puhovski.

Zavodnici iz Sheratona

Među nacionalnim premijerama nalaze se čak dva filma hiperproduktivnog Gorana Devića, "Poplava" i "Don Juan: Oprostite, gospođice". Potonji govori o tečaju zavođenja žena koji se održava u zagrebačkom hotelu Sheraton, a koji okuplja polaznike iz svih krajeva svijeta. Zbog bizarne radnje o filmu se mnogo govorilo još na Pitchingu prošloga Doxa, gdje je predstavljen stranim producentima.

– "Don Juan" je već tada bio skoro gotov, ali ja volim do zadnjeg časa dotjerivati filmove. Često se dogodi da imam po dva, tri dokumentarca u montaži, pa kad se jave sponzori da ih moram dovršiti ili vratiti pare, napravim konačnu verziju filma i pošaljem ga na festival – kaže nam redatelj.

Čistačice kao slika društva

Zanimljivo zvuči i "Jesam li sretna?" Vanje Sviličić, također snimljen u jednom zagrebačkom hotelu.

– Film je trebao biti moj rad za upis na magistarski studij dokumentarnog filma. To se na kraju izjalovilo, ali svejedno sam dovršila film. On prati život zagrebačkih sobarica, ali zapravo pruža dobru širu sliku društva – objašnjava nam autorica.

U selekciji "Happy Dox" našli su se "Kelti" Đure Gavrana, dokumentarac o navijačima iz Siska, koji su (iako u gradu imaju nogometni klub) svoje srce odlučili pokloniti malom seoskom klubu iz Velikog Trojstva.

O Zoranu Dominiju

Uz kategoriju hrvatskog ratnog filma, kojom se obilježava dvadeseta godišnjica Domovinskog rata, u program "Factumentarci" uvukla se jedna ratna premijera. Riječ je o "Ratnom reporteru" Silvestra Kolbasa, dokumentarista koji je rat proveo kao snimatelj HTV-a.

U kategoriji "Majstori Doxa" svoj dokumentarac "Građani na Cvjetnom trgu" predstavit će i naš doajen Krsto Papić. Kroz priču o ubojstvu Zorana Dominija on govori o jednim prošlim, nevinijim vremenima.

A o nekoj sasvim drugoj, erotski rubnoj slici Zagreba govori "Gabrijel" Vlatke Vorkapić, u kojem se pojavljuju erotski fotograf, umjetnica koja je svog muža upoznala na groblju, članice lezbijskog zbora pjevaju pred crkvom...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije