Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB FILM FESTIVAL

Dokumentarni filmovi prvi put atraktivniji od igranoga programa

'ZFFweiwei_nnn_kul_121012'
Foto: ''
1/8
12.10.2012.
u 21:55

Atraktivna regija: Filmovi Maje Miloš i Aide Begić debitantski su aduti iz susjedstva

U kinu Europa u subotu navečer počinje 10. Zagreb film festival, koji nam ove godine donosi stotinjak filmova u 11 festivalskih programa.

Kao i svake godine, može se očekivati da će najveće zanimanje vladati za filmove u glavnom programu, u kojem se ove godine dogodio zanimljiv obrat snaga – atraktivnost dokumentarnih filmova naglo je porasla, a dugometražna igrana konkurencija nešto je slabija nego prethodnih godina. U njoj ovaj put nema inozemnih senzacija poput "Sramote", "U zaklon" ili "Zimske kosti", ali se zato mogu vidjeti "Klip" Maje Miloš i "Djeca" Aide Begić, vrlo atraktivni regionalni filmovi koji tematiziraju odrastanje tinejdžera u Beogradu i Sarajevu i koji će sigurno biti "vruće točke" programa.

Nacistička djeca

Od stranih naslova u glavnoj selekciji i te kako se isplati gledati mučnu poslijeratnu dramu "Lore" redateljice Cate Shortland, o djeci smaknutih nacističkih oficira koja pokušavaju preživjeti pod okupacijom Njemačke.

Jako je dobra i mala, lijepo režirana komična drama "Deset sati do raja" Madsa Matthiesena o 45-godišnjem bodybuilderu koji nikad nije imao djevojku. U drami je glavni lik ponovno gorostasni Dennis (Kim Kold), protagonist kratkog filma s kojim je Matthiesen osvojio niz velikih nagrada.

Šarmantan je i "Posljednji Elvis", gorka komedija o neuspješnom imitatoru Elvisa Presleya, te "Vadžda", o djevojčici koja u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji žudi za "muškom igračkom" – zelenim biciklom.

Jedno od najvećih razočaranja programa pretenciozni je, poput predugog spota za vlastitu pjesmu režirani "Ill Manors", gangsterski triler Bena Drewa, poznatijeg po hiphoperskom imenu Plan B (koji je u zadnji čas otkazao ovogodišnji nastup na INmusicu).

U dokumentarnoj konkurenciji atrakcija je više. Prije svega to su "Marina Abramović: Umjetnica je prisutna", "Ai Weiwei: Never Sorry" i "Moje ime je Janez Janša", tri filma koja bacaju novo svjetlo na radove poznatih konceptualaca.

Zaokružena cjelina

Valja pogledati i "Snove u konzervi" o maštanjima europskog radništva, zatim humorni "Posljednji član" o muzeju penisa kojem nedostaje samo ljudski, pa skejtersko-povijesni kuriozitet "Ovo nije Kalifornija"... Ukupnoj slici ZFF-a pozitivan balans daju i mnogi popratni programi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije