Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dokumentarni film "Horror Vacui" Borisa Poljaka osvojio Grand Prix na 32. DHF-u

DHF
22.05.2023.
u 10:37

Dodjelom nagrada i projekcijom filma koji je osvojio Grand Prix zatvoreni su 32. Dani hrvatskog filma.

Ocjenjivački sud u sastavu Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić  dodijelio je Grand Prix, odnosno Veliku nagradu za najbolji film festivala dokumentarnom filmu Horror Vacui  Borisa Poljaka koji kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence upozorava na postojeću militarizaciju u svijetu. 

Nagrada za režiju dodijeljena je Josipu Lukiću i Klari Šovagović za igrani film Nije zima za komarce, dok je Nagrada za najbolju fotografiju pripala Bojani Burnać za dokumentarni film Mlungu – Bijeli Kralj.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je Šimunu Šitumu za scenarij igranog filma Sprovod, Nagradu za najbolju montažu dobio je Davor Sanvicenti za eksperimentalni film Mjesta koja ćemo disati, a Nagrada za najbolju glazbu otišla je u ruke Vjerana Šalamona za animirane filmove Čopor ili stado i Ispod maske.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ravnopravno dijele Gorica Popović (Badnjak) i Karla Brbić (Moj Nikola).

Posebno priznanje žiri je dodijelio dokumentarnom filmu Vitić Pleše autora Boris Bakala.

Nagradu Jelena Rajković koju DHFR dodjeljuje najboljem autoru/ici do 30 godina, ovogodišnji žiri kojeg čine Srđan Kovačević, Filip Mojzeš i Daina O. Pusić dodijelio je Janu Krevatinu za igrani film Joža. 

Dokumentarni film Linija života  Lane Kosovac i Dubravka Merlića ove je godine ovjenčan nagradom Zlatna uljanica, o kojoj je odlučio žiri u sastavu Jerko Ban, Marijana Jakovljević, Marina Katinić Pleić, Luka Tripalo i predsjednik žirija, Danijel Labaš.

Nagradu publike osvojio je igrani film La Predstava autora i redatelja Tea Morosina i Erica Ušića.

________________________________________________________________________________

Ove godine na adresu Dana pristigla su 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecalo se njih 68.

U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je 14 naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih 11, dok kategorija igranog filma broji 20 filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je 7, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma 16 filmskih uradaka.

Na ovogodišnjim Danima, osim u službenoj konkurenciji, publika je mogla uživati i u raznolikom popratnom programu: radionicama Hrvatski film traži kritičare Višnje Pentić i Audicija kao networking Katarine Madirazza, HAVC, Zagreb film i Pulski filmski festival posebnim su programima proslavili svoje rođendane, a okrugli stol na temu Hrvatski film i publika između ostaloga pokušao je odgovoriti na pitanje: Kako privući hrvatsku publiku u kino?

Filmski kviz i izložba filmskih plakata okupili su ljubitelje filmske kulture i zabave, a za glazbeni dio programa pobrinuli su se odlični Ljetno kino i DJ Pezo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije