Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Europa

Dokumentarac Wonder Woman otvara 6. Vox Feminae Festival

Vox Feminae
Foto: arhiva
1/3
19.11.2012.
u 15:31

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije koji se sastaju u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse

Projekcijom dokumentarnog filma "Wonder Women! - Neispričana priča američkih superjunakinja" u srijedu 21. studenog u 19 sati u kinu Europa počinje šesto izdanje Vox Feminae Festivala. Dokumentarac redateljice Kristy Guevara-Flanagan bavi se prikazima snažnih žena u popularnoj kulturi, od nastanka stripa 40-ih godina pa sve do blockbustera današnjice. U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima, umjetnicima te superženama iz stvarnog života, poput Glorije Steinem, Kathleen Hanne, nudi zabavan ali drugačiji pogled na priče o superjunakinjama.

Prije projekcije "Wonder Women!" prikazat će se i kratki igrani finski film Fungus redateljice Charlotte Miller. Od 21 sat igra kratki igrani film Hane Jelušić "Terarij" za koji je nedavno na Zagreb film festivalu autorica dobila Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockica, a nakon njega kanadski dokumentarni film "Lezbijana - paralelna revolucija" redateljice Myriam Fougere. Ovaj iznimno zanimljiv dokumentarac pripovijeda o lezbijsko-feminističkom pokretu od kraja 70-ih, kada nastaje, do njegova završetka sredinom 90-ih. Kroz svjedočanstva aktivistkinja, književnica, filozofkinja, glazbenica i performerica film progovara o kontekstu u kojem je nastao pokret utemeljen na radikalnoj ideji – zasnovati nov način života fokusiran na žene.

Nakon filmskih projekcija slijedi nastup grupe "U pol' 9 kod Sabe" kojim se otvara festivalski party. Festival i ove godine promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

Do subote 24. studenog u sklopu međunarodnog filmskog programa prikazat će se 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta. Na programu su i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons, tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam-rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala "true fairy of rock“, a zatim sažvakala i ispljunula.

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol koji su na rasporedu u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati, na programu je i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu, aromaterapijska radionica za glumice, predstavljanje umjetničkog videoprojekta nastalog u sklopu mreže All My Independent Women te projekcija i predstavljanje jednog od prvih hrvatskih feminističkih filmova – "Žemsko“ Dunje Ivanišević. Kao i svake godine u sklopu festivala održat će se i kreativni sajam. Samo za ovu priliku mini izdanje Bazaara u subotu 24. studenog od 11 do 17 sati preselit će se iz KvArta na kat kina Europa..

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije