Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokukino Croatia

Dokumajstori nas uče kako je nastajao suvremeni "doks"

'DOKUgardens_nnn_kul_101111'
Foto: ''
1/3
10.11.2011.
u 14:57

Restart pokreće program "Hall of Fame" u kojem će neki od povijesno važnih dokumentaraca prvi put igrati na domaćim platnima

Malo zagrebačko Dokukino u Katančićevoj ulici najavilo je sjajan edukativni ciklus povijesno važnih dokumentaraca, koji će se od ovog petka pa do kraja godine održavati jednom tjedno, svaki put uz diskusije s mlađim regionalnim dokumentaristima poput Gorana Devića, Dane Budisavljević ili Borisa Mitića.

Rani cinéma vérité

U sklopu programa "Hall of Fame" publici će biti predstavljeni radovi najvećih svjetskih majstora suvremenog dokumentarnog filma, od kojih neki do sada i nisu imali poštenih kinoprojekcija u našoj zemlji.

Već ovaj tjedan na rasporedu je "Grey Gardens", dokumentarac u kojem su braća Maysles naturalistički prikazali život ekscentrične starice i njene kćeri (ujne i sestrične Jackie Onassis) u prljavoj, raspadajućoj vili.

Od SAD-a do Kazahstana

Zanimljivo je da su selektori odlučili preskočiti davne temelje žanra i odmah prikazati filmove koji su oblikovali današnju, suvremenu generaciju dokumentarista. U tom kontekstu braća Maysles, kao jedni od najistaknutijih predstavnika još uvijek vrlo popularnog cinéma véritéa, logičan su početak ovog edukativnog ciklusa. U njemu je posebno zanimljiv i "Workingman's Death" velikog Michaela Glawoggera, koji je prije nekoliko tjedana nakratko boravio u Zagrebu.

U ciklusu će biti predstavljeni i Allan King, Sergei Dvortsevoy, Michael Apted i drugi koji su, od SAD-a do Kazahstana, razvijali ono što danas zovemo suvremenim dokumentarizmom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije