Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Dodijeljeno 12 ugovora knjižnicama za potporu uključivosti čitatelja

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je u četvrtak u NSK 12 ugovora o bespovratnim sredstvima knjižnicama - uspješnim prijaviteljima Poziva "Čitanjem do uključivoga društva", ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna, kojima će se, među ostalim, nabaviti i bibliobusi.
16. rujna 2021. u 14:33 0 komentara 118 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Svrha poziva "Čitanjem do uključivoga društva" je povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljanih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, povećanje dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se potiče čitanje i razvijaju čitalačke kompetencije pripadnika ciljanih skupina.

"odmor od kulture" Osebujna zbirka kratkih priča koje su svi otpisali

Istaknuvši kako je raduje ovaj događaj, ministrica Obuljen Koržinek objasnila je na svečanoj dodjeli ugovora narodnim knjižnicama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) kako su iza naslova "Čitanjem do uključivoga društva" oni kojima knjiga do sada nije bila dostupna zbog različitih razloga, poput udaljenosti od mjesta u kojima su knjižnice ili zbog njihove socijalne isključenosti.

Sada će pak, zahvaljujući pokretnim knjižnicama - bibliobusima, knjige biti dostupne mnogima kojima do sada to nije bilo omogućeno. Ministrica je obećala da će, pritom, Ministarstvo kulture skrbiti da odabir knjiga bude vrstan i raznovrstan.

Istaknula je da će dodijeljeni ugovori u Godini čitanja pridonijeti i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. za razdoblje do 2022., upravo u svrhu sustavnoga djelovanja na promociji i afirmaciji čitanja, odnosno razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj. 

Ukupna financijska alokacija ovoga poziva je 41 milijun kuna, od kojih je odabranim programima skupine aktivnosti A dodijeljeno 35 milijuna kuna bespovratnih sredstva, a 85 posto tog iznosa osigurano je iz Europskoga socijalnog fonda (ESF-a) u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020., prioritetne osi 2 "Socijalno uključivanje", dok je Ministarstvo kulture  i medija osiguralo obvezni udio nacionalnoga sufinanciranja od 15 posto.

Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bili su i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. 

Državni tajnik Jelić smatra da će dodijeljeni ugovori pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju, podizanju čitalačke pismenosti i to po načelu regionalne usklađenosti.

Luka Bogdan je pak istaknuo kako će ovim ugovorima knjige postati dostupne za više od 4700 osoba, među kojima je i 3300 djece i mladih.

Obojica su izrazila opredijeljenost svojih institucija za nastavak suradnje na takvim projektima.

U ime dobitnika bespovratnoga novca za podizanje kvalitete rada narodnih knjižnica i njihove dostupnosti svima zahvalila je ravnateljica Knjižnice Marka Marulića u Splitu Grozdana Ribičić.

Napomenula je da će, zahvaljujući iskazanom im povjerenju neke knjižnice početi, a neke nadograđivati lijepu priču o dostupnoj knjizi.

vedrana rudan Dovoljno je u naslov staviti Tita ili Severinu i eto čitatelja

Ustvrdila je da se u vrijeme pandemije i elementarnih nepogoda knjiga pokazala kao mentalna potpora i sigurno utočište ljudima, posebice ona tiskana, a narodne knjižnice kao važan dio društva. Zaključila je kako knjižnice i knjižničari postižu još veće uspjehe zahvaljujući potpori Vlade i mjerodavnoga ministarstva.

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Došlo je do nekih promjena
Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.