Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveno svjedočanstvo

Dnevnik iz Guantanama – zastrašujuća slika stvarnog pakla na zemlji

Dnevnik iz Guantanama
Foto: Profil knjiga
11.02.2016.
u 11:14

Golema pobjeda u borbi za ljudska prava, iznimno važan izdavački pothvat, beskrajno važno svjedočanstvo – tek neki su od komentara kojima je popraćen izlazak knjige „Dnevnik iz Guantanama“ Mohamedoua Oulda Slahija, potresnog svjedočanstva čovjeka koji je već 13 godina zatvoren u američkom logoru Guantanamo na Kubi zajedno s drugim muslimanima osumnjičenim za terorizam i suradnju s Al Qaidom iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta.

Mohamedou Ould Slahi rođen je 1970. godine u jednome mauritanskom gradiću. Dobio je stipendiju za studij u Njemačkoj gdje je nekoliko godina i radio kao inženjer. Početkom devedesetih godina dva puta bio je u Afganistanu da dade podršku tamošnjim mudžahedinima u borbi protiv prosovjetskih vlasti te je tamo došao u kontakt s Al Qaidom, ali je – kako tvrdi – 1993. godine s njom prekinuo svaku vezu. No, nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine na New York i Washington američke su vlasti krenule u hvatanje svih onih za koje su sumnjali da su članovi Al Qaide.

Slahi se 2000. godine iz Njemačke vratio se u Mauritaniju. Sljedeće godine, na zahtjev Sjedinjenih Država, pod nikad dokazanom sumnjom da je član Al Qaide pritvorile su ga mauritanske vlasti i otpravile u zatvor u Jordanu; potom je prevezen u bagramsku zračnu bazu u Afganistanu te na koncu 5. kolovoza 2002. godine u američki zatvor u Zaljevu Guantanamo na Kubi gdje je podvrgnut teškome mučenju.

Godine 2005. Slahi je počeo raditi nešto jedinstveno. Naučio je engleski i na tom jeziku, u formi pisama odvjetnicima, počeo pisati dnevnik kako bi svi jednom saznali što se njemu, ali i stotinama drugih tamošnjih zatočenika u Guantanamu, događalo.

U svom dnevniku opisuje svakodnevni režim, kako izgledaju ispitivanja, detaljno opisuje svoj slučaj, što mu se tamo događalo, kako je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom pritisku te mučenju, pa je jednom bio čak izveden i na lažnu egzekuciju, a sve to opisuje začuđujuće smireno, bez ikakvog vidljivog bijesa prema onima zbog kojih se tamo nalazi.

Njegovi odvjetnici godinama su se borili da dnevnik bude objavljen i da se s njega skine oznaka tajne. Nakon višegodišnje borbe s tajnim službama u tome su napokon uspjeli, iako je dnevnik drastično cenzuriran. Ali i tako okljaštreni Slahijev dnevnik izazvao je senzaciju.

Godine 2010. američki savezni sudac naložio je Slahijevo hitno puštanje, ali se vlada na tu odluku žalila. Vlada SAD-a nikada ga nije kazneno gonila ni zbog kakvog zločina, ali je i dalje zatočen u Guantanamu.

Kupi knjigu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije