Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTNA KNJIGA

'Dnevnik Anne Frank' izbačen iz lektire: Pokrenuta peticija!

ana frank
13.02.2019.
u 12:07

Zbog ovog pothvata, pokrenuta je peticija na internetu koja osuđuje ovakvu odluku hrvatskog školstva

Kultna knjiga 'Dnevnik Anne Frank' već je dugi niz godina dijelom lektire u svim školama. No zapise židovske djevojčice za vrijeme Drugog svjetskog rata, mladi Hrvati više neće moći čitati s obzirom na to da su je škole izbacile iz obvezne lektire. Zbog ovog pothvata, pokrenuta je peticija na internetu koja osuđuje ovakvu odluku hrvatskog školstva.

Podsjetimo, Annin su život okončali nacisti u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen, a zbog redaka koje je ispisivala u svojem dnevniku, Anna je postala jednim od najznačajnijih imena svjetske književnosti.

- 'Dnevnik Anne Frank' je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo djelo izuzetno važno za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se smije preskočiti u nastavi hrvatskog jezika. Tražimo da se ova knjiga vrati na popis školske lektire- poručili su u peticiji, a potpisati je možete ovdje

Ferić o novom kurikulu za hrvatski jezik

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar dovidovic
dovidovic
12:49 13.02.2019.

Knjiga se na hrvatskom zove "Dnevnik Anne Frank". Sramota je ovo izbacivati iz lektire. Ali zato će nam ministrica Divjak staviti malo više partizanštine i srpske literature. Pa zato ju je Soroš i postavio.

MA
mare0801
15:24 14.02.2019.

Zapisi Ane Frank su potresni dokument jednog stradanja, nebitne književne vrijednosti. Zašto bi bio u lektiri? Tema židovskog genocida obrađuje se u predmetu "povijest".

DU
Deleted user
14:17 13.02.2019.

Jeste znali da su dijelovi dnevnika napisani s penkalom? 1940ih godina još nisu bili na tržištu. Kaže se da je njen otac Otto Frank te stranice falsificirao tijekom 1950ih godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije