Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOWHERE BOY

Dječaštvo Johna Lennona na filmu

09.01.2009.
u 14:51

Britanska umjetnica Sam Taylor-Wood, nominirana za Turnera i poznata po suradnji s Pet Shop Boysima, kojima je režirala videospotove i pjevala prateće vokale, odlučila se okušati u filmskoj režiji, a za svoj prvi projekt odabrala je temu tinejdžerskih godina Johna lennona, ključnog perioda njegovog života kad je osnovao Beatlese.

Ključnu ulogu Johna Lennona odglumit će 18-godišnji Aaron Johnson, zapažen u prošlogodišnjoj ekranizaciji hit-knjige za tinejdžerke "Angus, Thongs and the Perfect Snogging", kojeg je Taylor-Wood na audiciji odabrala između više od 100 kandidata. Johnsonu vjerojatno nije naškodilo što, osim što pomalo sliči na mladog Lennona, zna pjevati i svirati gitaru.

Najveće glumačko ime odabrano je za Lennonovu strinu Mimi, ključnu osobu u Lennonovom životu; zbog neurednog majčinog života John je živio sa strinom, premda se često viđao s majkom i iz Mimine kuće vidio je (kad mu je bilo 17 godina) kako mu je majku na smrt pregazio pijani vozač. Mimi je stalno govorila Lennonu: "To s gitarom, sve je to lijepo i krasno, Johne, ali od toga nikad nećeš zaraditi za život." Kad su Beatlesi postali slavni, John je svojoj strini poklonio srebrni pladanj na koji je dao da se ugravira ta njezina rečenica.

Mimi će u filmu "Nowhere Boy" glumiti Kristin Scott Thomas, ovogodišnja kandidatkinja za Zlatni globus (i vjerojatno i Oscar) za ulogu u francuskom filmu "Toliko dugo sam vas voljela", široj publici najpoznatija iz filma "Četiri vjenčanja i sprovod". Taylor-Wood se za Scott Thomas opredijelila nakon što ju je na Broadwayu vidjela u Čehovljevu "Višnjiku": "Rekla sam joj da bi ona bila pravi izbor za ulogu Lennonove strine Mimi, razgovarale smo o tome i ona je pristala."

Taylor-Wood želi posebnu pažnju obratiti odnosu između dviju žena koje su u Johnovoj mladosti odigrale najveću ulogu: "Mimi je bila starija, rođena početkom stoljeća, a Julia mlađa i njih dvije bile su potpuno različite. Mimi je bila stroga i pazila na dolično, premmda je znala uživati u dobroj šali, a Julia je bila ono što bismo danas nazvali otkvačenim. Voljela je glazbu, živjela je boemski i nije shvaćala stvari onako ozbiljno kao Mimi."

Za ulogu Lennove majke Julije odabrana je Anne-Marie Duff, cijenjena anglo-irska glumica (i Lennon je bio irskog porijekla), inače supruga sve popularnijeg glumca Jamesa McAvoya. Julia Lennon prva je pustila svom sinu ploče Elvisa Presleya, naučila ga da svira bendžo i kupila mu prvu gitaru. Njezina pogibija još je više zbližila Lennona s najboljim prijateljem Paulom McCartneyem, koji je godinu prije također ostao bez majke (umrla je od raka). Za ulogu mladog McCartneya još nije odabran glumac, ali se već zna da će početkom ožujka početi snimanje eksterijera na originalnim lokacijama u Liverpoolu, dok će interijeri biti snimljeni u londonskim Ealing Studios; film će u kina stići tijekom 2010.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije