Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba "kob"

Distopijski pejzaži mogućih budućnosti u MSU

02.09.2021.
u 10:54

Akademski slikar Sebastijan Dračić sutra će otvoriti svoju najnoviju izložbu.

Nakon čak sedam godina izlagačke stanke, akademski slikar Sebastijan Dračić sutra u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara izložbu “Kob”. Radi se o svojevrsnom nastavku zapaženog ciklusa “Sivo” iz 2014. godine, a nova djela napravljena tehnikom ulja na platnu imaju različite motive: od pejzaža i mrtve prirode do akta.

– Tematika “Kobi” obuhvaća fenomene današnjice koji su nam dobro poznati, kao što su način života, masovni mediji, tehnologija i konzumerizam. Ne prilazim im nužno s kritikom, može ih se shvatiti višeznačno, možda čak i kontradiktorno, a slike su prožete i zdravom dozom humora – rekao je Dračić ističući kako su ga oduvijek inspirirale ideje distopije i utopije, SF-a i djela pisaca kao što su Aldous Huxley i George Orwell, a to će se vrlo dobro vidjeti u Kobi.

– Osim SF klasika, čitao sam ponovno poemu “Smrt Smail-age Čengića” u kojoj jedno pjevanje nosi naziv “Kob”, a ta riječ i njezino značenje nekako su mi se posebno urezali u pamćenje. Vjerujem kako će svi koji posjete izložbu u slikama vidjeti zašto je za naziv odabrana ta riječ koja u sebi nosi jednu posebnu, sudbonosnu težinu – objasnio je autor.

Izložbu čini devet novih radova punih neodređene slutnje koja nas tjera da propitujemo svoju ulogu u svijetu koji nas okružuje.

– To su prizori moguće prošlosti, konture nesigurne budućnosti, ali i obrisi nesigurne sadašnjosti iz kojih proizlaze momenti buđenja i svjesnosti duboko utisnute kolektivne memorije cikličnosti vremena – ocijenila je kustosica izložbe Martina Munivrana.

Sebastijan Dračić rođen je u Zagrebu 1980. godine, a diplomirao 2006. godine na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera. Dobitnik je dviju stipendija The Pollock-Krasner Foundation, a izlagao je i boravio u umjetničkim rezidencijama diljem svijeta. Osim privatnih kolekcija, slike mu se nalaze i u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Smatraju ga jednim od najuspješnijih hrvatskih autora srednje generacije. Asistent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije