Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
85. rođendan

Dirljive ovacije publike Peri Kvrgiću na dvostrukom slavlju

Pero Kvrgić, 85. rođendan
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
05.03.2012.
u 20:03

“Još me vrag nije odnio”, našalio se nenadmašni doajen i pozdravio publiku i goste – predsjednika Ivu Josipovića i suprugu Tatjanu te brojne goste i prijatelje

Višeminutnim, dirljivim pljeskom i ovacijama publika je pozdravila Peru Kvrgića nakon 200. izvedbe u predstavi “U posjetu gospodinu Greenu” u GK Gavella, a oduševljenje je kulminiralo nakon što je Marko Torjanac, direktor kazališta Planet Art, Peri, našem najdugovječnijem glumcu koji još oduševljava publiku na daskama pretvarajući iluziju u stvarnost, zaželio sreću u povodu 85. rođendana.

Sumnja pa prijateljstvo

“Još me vrag nije odnio”, našalio se nenadmašni doajen i pozdravio publiku i goste – predsjednika Ivu Josipovića i suprugu Tatjanu, a predstavu su vidjeli i Vladimir Stojisavljević iz Ministarstva kulture, Duško Ljuština, Nenad Stazić, ali i brojni glumci te prijatelji.

Isprva duhovita, a poslije i dirljivo-emotivna priča o međuljudskim, obiteljskim odnosima te o nerazumijevanju i napetosti koja nastaje zbog sukoba tradicije i suvremenosti te generacijskog jaza nastala je prema tekstu američkog pisca Jeffa Barona. Rossa, mladog menadžera koji vozilom nenamjerno naleti na gospodina Greena, glumi Luka Dragić koji zbog odluke suca svakog četvrtka mora posjećivati gospodina Greena. Isprva napet, sumnjičav pa čak i netrpeljiv susret kroz druženja prerasta u topli odnos dviju posve različitih osoba i u obojici budi osjećaje koje dotad nije bilo lako izreći.

Priča pogađa srž problema suvremenog društva dotičući se tema vezanih uz ljudska prava – ksenofobiju i homofobiju, ali i potiče na razmišljanje koliko smo dobri prema našim najbližima i mislimo li da naša djela utječu na njihove osjećaje. Jednako tako priča nastoji umanjiti utjecaj predrasuda koji ljudi neminovno imaju, svjesno ili nesvjesno, te kako se protiv njih treba boriti jedinim mogućim oružjem – biti svoj i ne mariti što o tome misle susjedi, poslovni partneri, stranci...

Najizvođeniji tekst

Baronov tekst najizvođeniji je suvremeni tekst u svijetu u posljednjih deset godina, preveden na 25 jezika i igran u više od 40 zemalja. U Hrvatskoj je praizvedbu imao 2006. kao projekt Planet Arta. Dobitnik je brojnih nagrada; Baronu je 2001. prvom dramskom piscu i jedinom neeuropskom autoru dodijeljena Europska kulturna nagrada, a u Francuskoj je bio nominiran i za Moliereovu nagradu za najbolju novu dramu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar germanikus
germanikus
21:30 05.03.2012.

Kvrgić je gigant glume!

Avatar deja
deja
22:46 05.03.2012.

Sretan Vam rodjendan dragi gospodine Kvrgicu! Uvijek nam je drago vidjeti Vas u nekom novom djelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije