Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"bratov čuvar"

Dirljiva, ali predvidljiva priča o odrastanju kurdskih dječaka u nepravednom društvu

Kino Mediteran
28.05.2022.
u 10:36

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Tijekom prošloga vikenda Mreža festivala jadranske regije organizirala je predstavljanje pobjedničkih filmova s posljednjih Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma, Zagreb Film Festivala te Filmskog festivala Herceg Novi. Na repertoaru su se na online platformi Kino Meeting Point našli “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea, “Oaza” Ivana Ikića, “107 majki” Petera Kerekesa te “Bratov čuvar”. Sjajna je to stvar jer su sjajni filmovi (još jednom) bili dostupni široj publici. Za sve one koji su propustili pogledati neki od ova četiri naslova, dobra je vijest što barem jedan od njih, i to “Bratova čuvara”, koji je inače dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije Adriatic Audience Award, mogu pronaći i na online streaming-servisu Kino Mediteran od doma.

”Bratov čuvar” priča nam priču o prijateljstvu između dva dječaka Yusufa i Meme, štićenika turskog doma za kurdske dječake. No, ispod tog romantičarskog i nevinog motiva zapravo stoji priča o korumpiranosti koja vlada školskim sustavom, konkretno u Anatoliji. Iako je korumpiranost u obrazovnom sustavu, kao i u bilo kojim drugim državnim institucijama, poprilično univerzalna tema, ovdje je zanimljiva zato što ju je nemoguće promatrati i kao odnos Turske (profesori, ravnatelj i sve druge “face” u školi) i Kurda (nemoćni učenici).

Zaplet priče počinje jedno jutro tijekom kojeg Memo govori Yusufu da se ne osjeća dobro. Naime, noć prije okupali su se hladnom vodom, a vani je debeli snijeg i još deblji minus. Naravno, odgajatelju je informacija kako dječak ne može ustati iz kreveta najprije bila čista besmislica. Jer, ipak je to škola u kojoj vladaju pedagoške metode prema kojima padaju šamari i uskraćivanje obroka ako slučajno netko uzme jednu krišku kruha više. Kada se odgajatelj uvjeri da Memo zaista ne može ni ustati ni govoriti, on pošalje Yusufa da odvede svoga prijatelja u improviziranu ambulantu. Nakon što učitelji vide da je vrag odnio šalu i da se Memo ne oporavlja, dolazi im voda do grla jer snježna oluja ne samo da će onemogućiti dolazak liječnika u njihov izolirani internat nego će i onemogućiti i pozive prema vanjskom svijetu. Za sve to vrijeme Yusufu, koji je ipak samo dječak, postaje sve teže nositi se sa situacijom. I dok bi odrasli trebali preuzeti odgovornost, oni samo traže na koga će je prebaciti, zbog čega Yusuf, u očaju i strahu, dijeli s odraslima priču koja je možebitno utjecala na stanje njegova prijatelja. Film završava bez puno riječi, ali s vizualno jasnom porukom kako je za cijelu situaciju okrivljen, tko drugi nego dječak Yusuf.

Iako se na trenutke čini kako gubi ritam, “Bratov čuvar” je duboko dirljiva priča o odrastanju u nepravednom društvu u kojem je jedina lekcija za život koju mlada osoba može naučiti – pomiri se sa svojom bespomoćnošću.

1. Bratov čuvar (Kino Mediteran od doma)

Drama

Turska, Rumunjska, 85 min.

Režija: Ferit Karahan

Glumci: Samet Yildiz, Ekin Koç

 

2. Senior Year (Netflix)

Rebel Wilson dobar je mamac za osrednji film. Iako je “rom-kom” žanr etiketiran kao “lako štivo” čija je vrijednost češće loša no dobra, “Palm Springs” iz 2020. pokazao je da ne mora biti tako. Nažalost, ova Netflixova komedija ne ide tim putem. Wilson je duhovita u ulozi 38-godišnjakinje koja se nakon 20 godina kome vraća u školske klupe pa, ako ništa, film se isplati pogledati zbog nje.

Humorna drama

SAD, 111 min.

Režija: Alex Hardcastle

Glumci: Rebel Wilson, Angourie Rice

3. Oče naš (Netflix)

Žena koju je majka začela uz pomoć sperme anonimnog donatora odluči napraviti DNA test kako bi vidjela ima li braće i sestara. Iznenađuje se kada se broj njezinih srodnika popne na dvoznamenkast. Uskoro se uviđa i dublja upletenost liječnika u sve postupke koje je radio. Ovaj dokumentarni film inače zanimljivu temu donosi na toliko monoton i presapuničast način da je gotovo negledljiv.

Dokumentarni, SAD, 97 min.

Režija: Lucie Jourdan

Akteri: Donald Cline, Jacoba Ballard

4. Doktor Strange u multiverzumu ludila (CineStar)

Vratio se dr. Strange! Ovog puta kako bi zaštitio simpatičnu tinejdžericu koja može putovati kroz paralelne svemire. Sjajni Benedict Cumerbatch koji postaje sve angažiraniji, popularniji i zreliji glumac, i ovdje glumi tako da je teško gledati ga i pritom se ne truditi ne trepnuti. Dovoljno avanturistično, zabavno, “funky” i starih likova koji se pojave kako bi začinili radnju.

Akcija, SAD, 126 min.

Režija: Sam Raimi

Glumci: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije