Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen kip kontroverznog cara

'Dioklecijan bi umjesto na trgu mogao završiti u nekom mraku'

21.09.2015., Split - U Etnografskom muzej postavljen kip osnivaca grada, cara Dioklecijana.   Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Miranda Čikotić/PIXSELL
22.09.2015.
u 10:08

Karlo Grenc i njegova zaklada pokretači su ideje i vlasnici kipa. Predložak je glava nađena u Nikomediji

Cijeli "kulturni Split" došao je u Etnografski muzej na predstavljanje kipa cara Dioklecijana. Skulpturu cara u gipsu po narudžbi Karla Grenca, splitskog neimara koji je 2006. osnovao Zakladu Karlo Grenc, rekonstruirao je mladi hrvatski akademski kipar Đani Martinić. Odradio ju je za izložbu "Dioklecijan-Salona-Split" i gliptoteku o Dioklecijanu i njegovu vremenu. Kao predložak za glavu poslužila je careva bista koja je pronađena u Nikomediji (današnjem Izmiru) 1939. U svijetu navodno postoji samo još jedan spomenik caru Dioklecijanu.

– Radio sam ga šest mjeseci, bio je to vrlo težak posao. Trebalo ga je uskladiti u odnosu na rimske manire, odlučiti kakvu skulpturu uopće napraviti. Ipak je više priča o Dioklecijanu ako se primijeni rimski način modeliranja. Proces je bio složen. Najprije sam modelirao u glini pa sam napravio odljev u gipsu i onda domodelirao – kazao nam je kipar Đani Martinić. Svi nazočni u Etnografskom muzeju bili su iznimno znatiželjni.

Prilazili su Karlu Grencu, čestitali mu na entuzijazmu, ljubavi prema Splitu, odricanjima, predanosti, desetljećima detaljnom prikupljanju raznoraznih artefakata, no postavljalo se samo jedno jedino pitanje: gdje će se postaviti kip cara Dioklecijana? Nitko nije htio odgovoriti, a Karlo Grenc bez zadrške je kazao: "Nemam podršku grada! Vjerojatno će kip nakon tri tjedna predstavljanja u Etnografskom muzeju staviti u neki mrak".

Njegova je želja i namjera da se skulptura izradi u akristalu, kamenu, a možda i bronci. Za to je potrebno između 35.000 i 50.000 eura. Pretpostavljalo se da bi kip stavili u Vestibul Dioklecijanove palače. No, krenula su pitanja poput ovog: treba li uopće Splitu kip Dioklecijana koji je bio progonitelj kršćana? Nesporno je, suglasni su u mišljenjima "kulturnjaci", da je Dioklecijan bio kontroverzna osoba. Ali i filozof i umjetnik. I da je, kad nitko to nije očekivao, neshvatljivo napustio tron.

– O smještanju kipa odlučit će nadležna komisija – rekao nam je Igor Baković, savjetnik gradonačelnika Ive Baldasara za kulturu.

>> Splitski pretorijanci imaju i kopije, naplaćuju selfije s turistima

Komentara 5

MA
MarkoKosmicki
14:58 22.09.2015.

dioklecijan je dao pobiti jako mnogo krscana ,zatvarao ih ,ostavljao da umiru od gladi protjeravao i mrzio Isusa i sve koji su vjerovali u njega,to je sramota to je za nas krscane kao da podizete skulpturu adolfu hitleru,to je grozno:-)no:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

VI
VisAVis2
10:58 22.09.2015.

Baković, jel mi se to čini ili je zaista to još jedan srbin koji se brine o našoj sdp kulturi?

RA
rabo
16:32 22.09.2015.

Da li je imperator bio Hrvat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije