Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Dimitrije Popović predstavlja roman i novu izložbu

Dimitrije Popović: Svi smo mi Magdalena

01.12.2008.
u 17:11

U utorak navečer će u Muzeju “Mimara” biti predstavljen beletristički prvijenac Dimitrija Popovića, roman “ Raspeće strasti”, a u Klovićevim dvorima u četvrtak, dva dana kasnije, bit će otvorena njegova izložba sa sedamdesetak slika u kombiniranoj tehnici, crtežima, fotografijama i objektima, uz koju će se pojaviti i monografija s tekstom samog slikara. Trima događajima tematska je poveznica Marija Magdalena, biblijski lik i legenda o ženi preobraćenici, koja slikara zaokuplja duže vrijeme, a izvorište vuče još iz djetinjstva.

Galerija slika: Dora Lipovčan kao laka žena Marija Magdalena

• Jeste li planirali umjetnički desant sa svojom Marijom Magdalenom ili su se stvari slučajno poklopile?
– To je cjeloviti projekt. Sedam se godina bavim mišlju kako da iz slike prijeđem u riječ. Počeo sam na Hvaru i došao do 250-300 rukom pisanih stranica, koje sam u konačnoj verziji skratio na 140. U romanu se prepleću suvremeno vrijeme i biblijsko doba, a inicijacija je događaj iz dječaštva, kada sam preko slike Georgesa de la Toura i iz priče moje bake otkrio što znači riječ bludnica. Čim je rekla kurva, sjetio sam se lijepe cetinjske zavodnice. Za pisanje sam u sjećanjima iz mladosti tražio suptilna značenja Marije Magdalene.

• Koja Vas Magdalenina strana više zanima?
– Jedna bez druge ne može. Kad se priča o Mariji Magdaleni, obično se pita je li ona bila Kristova žena ili nije. To je meni manje važno, to je forma. Ništa nije izmišljeno; zanima me trasformacija od bluda do svetosti žene kojoj je Krist oprostio grijehe i likovno objedinjavanje tih suprotnosti. Ono što je intrigantno to je njezina preobrazba, vrlo aktualna tema i danas; svi smo mi na neki način Magdalena.

• Bojite li se reakcija književne kritike?
– Ne, ne bojim se, jer pišem iz intimne potrebe da temu koja me zanima zaokružim i u pisanom obliku. Ne pratim književne trendove, izražavam se u formi koja mi najviše odgovara za ono što želim literarno i likovno proanalizirati – status preobraćenice u kršćanstvu te kako je danas vide moderni sociolozi i psiholozi, feministice. Zato sam uzeo lik moderne žene kakav nalazimo u svim modnim časopisima i zato sam Doru Lipovčan uzeo za model, da bih potencirao akualnost živog bića.

• Je li Magdalena završen ciklus?
– Nije! To je tema kao Krist, kao Dante… Takve teme se ne iscrpljuju jednom izložbom. Kako čovjek stari i postaje iskusniji tako vidi više i ponire u nova značenja.

• Što je Vaša sljedeća preokupacija: slikarstvo ili književnost?
– Jako me privlači književnost. Veselim se radu, a zadovoljstvo je veće jer su motivi vezani za slikarstvo. Već radim knjigu priča.

• Koja će biblijska žena biti novi izazov za slikara i pisca Popovića?
– Saloma, plesačica, koja je dala odrubiti glavu Ivana Krstitelja jer se usudio odbiti njezinu ljubav.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije