Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba za 700. godišnjicu

Dimitrije Popović, Dante i njihov pogled u Pakao

16.09.2021.
u 10:19

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izloženi su Popovićevi radovi inspirirani "Božanstvenom komedijom".

Na jedinstven način Zagreb je obilježio 700. godišnjicu smrti velikog Dantea, talijanskog pjesnika, autora “Božanstvene komedije”. U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice otvorena je izložba radova Dimitrija Popovića nazvana “Dimitrije i Dante”. Središnji dio postava pripao je triptihu koji prikazuje Dantea na odru, s lovorovim vijencem pjesnika na glavi, a sam umjetnik je objasnio:

– Triptih sam odabrao jer on slijedi za Dantea magičan broj tri. Tri su dijela “Božanstvene komedije”, “Pakao”, “Čistilište” i “Raj”, a svaki dio ima 33 pjevanja – ispričao je Dimitrije Popović te objasnio fascinaciju Danteom još od studentskih dana rekavši: – Pakao doista jest raj za umjetnike.

I zaista, njegovi radovi u prvom redu govore o tom dijelu “Božanstvene komedije”, ali na doista kreativan način. Kao što je na otvaranju izložbe istaknula povjesničarka umjetnosti Mikica Maštrović, Dimitrije Popović ne ilustrira Dantea, već ga interpretira, nudeći gledateljima svoje duboko proživljene impresije Danteovih misli, stihova i poruka. A trajnu inspiraciju Danteom u djelima Dimitrija Popovića, kao trajnu i živu vezu između hrvatske i talijanske kulture i posebno je istaknuo Gian Luca Borghese, direktor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, a na njoj je uz radove Dimitrija Popovića izložena i dragocjenost koja se čuva u trezoru NSK: primjerak “Božanstvene komedije” koju je 1487. u Italiji tiskao jedan od najvažnijih tiskara 15. stoljeća Dobrić Dobrićević. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije