Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legenda o slavnom klubu

Diktatorski režim na vratima i demokracija na plesnom podiju

Matt Tyrnauer
Alessia Paradisi/Press Association/PIXSELL
23.10.2018.
u 21:47

Na otvorenju kluba bili su Ivana i Donald Trump, Cher, mlada Brooke Shields, a Sinatra nije stigao jer je čamio u limuzini, u koloni

Ključ uspjeha Studija 54 su diktatorski režim na vratima i demokracija na plesnom podiju”, izjavio je Andy Warhol prije dva desetljeća o fenomenu popularnosti najpoznatije diskoteke svih vremena. Taj je fenomen sada dokumentarni film, pod nazivom “54” redatelja Matta Tyrnauera.

Bitno je bilo biti svoj i cool

Tome su svakako pripomogli organizirani tematski partyji, podugačka lista poznatih gostiju, vrlo stroga politika odabira posjetitelja na ulaznim vratima i otvorenost za sve poroke – od uživanja droge do seksa. Za uređenje diskoteke otvorene u travnju 1977. vlasnici Steve Rubell i Ian Schrager potrošili su oko pola milijuna dolara. Studio 54 otvorili su u dotadašnjem CBS-ovu televizijskom studiju, na zapadnom dijelu 54. ulice između Osme avenije i Broadwaya, a ostavili su profesionalnu TV rasvjetu, dio kazališnih kulisa i sjedalice za publiku. Tako je tijekom samo 33 mjeseca rada Studio 54, za razliku od većine pretežno mračnih klubova s prigušenom rasvjetom, sjajio poput zvijezde na noćnoj sceni New Yorka.

– Ovo je jedino mjesto na koje želiš pobjeći. Kada tu plešem, osjećam se potpuno slobodnim – otkrio je Michael Jackson, jedan u nizu slavnih posjetitelja kluba na čijem se mjestu danas nalazi Roundabout Theatre Company na Broadwayu. U dokumentarcu o slavnim danima diskoteke govori 72-godišnji osnivač Ian Schrager, čiji je poslovni partner Steve Rubell, s kojim se sprijateljio tijekom studiranja na Sveučilištu Syracuse, preminuo krajem osamdesetih od posljedica AIDS-a.

– Nisam ni znao da je Steve gej, a to mi i nikada nije ni bilo bitno. Kada smo otvarali diskoteku u travnju 1977., gej populacija postavljala je kulturne i društvene standarde u New Yorku, a naš klub bio je oaza slobode: nikoga nije bilo briga tko si i što radiš, bitno je da si bio svoj i cool – otkrio je Schrager čija je arogancija dovela do zatvaranja kluba, ali i njegova odlaska u zatvor.

Naime, nakon što je prvu godinu klub zaradio čak sedam milijuna dolara, Schrager je dao intervju u kojem je rekao “da samo mafija zarađuje više od njih“, čime si je na vrat natovario poreznu inspekciju. Nedugo nakon toga, on i Rubell uhićeni su u raciji zbog lažnih poslovnih knjiga, dolara spakiranih u vreće za smeće, nekoliko dekagrama kokaina i izbjegavanja plaćanja poreza od dva i pol milijuna dolara na profit kluba. Na završnom partyju pod nazivom “Kraj modernih dana Gomore“ bilo je dvije tisuće probranih uzvanika kao što su: Andy Warhol, Richard Gere, Halston, Sylvester Stallone, Ryan O’Neal, Farrah Fawcett, Jack Nicholson, Gia Carangi i Bianca Jagger, a cijelu se noć se puštala himna kluba “I Will Survive” Glorije Gaynor, Diana Ross pjevala je iz DJ kabine, dok je Liza Minnelli dečkima za oproštaj, jer čekalo ih je trinaest mjeseci zatvora, otpjevala “New York, New York”.

– Smanjili smo si kaznu jer smo cinkali druge klubove, što se nije svidjelo mom ocu. Htio je da odradim zatvorsku kaznu kao muškarac – priznao je Schrager, čiji je otac poznat pod nadimkom “Židov Max” radio za mafijaša Meyera Lanskog.

Nakon izlaska iz zatvora kreator noćnog života postao je uspješan u renoviranju i otvaranju boutique hotela, a predsjednik Barack Obama tijekom svog mandata dao mu je oprost za kaznu.

No teže će mu oprostiti oni koji su satima i danima čekali pred vratima Studija 54, zbog čega je bilo na desetke nesreća: na osiguranje na vratima su pucali, pokušali su ih izgristi, jedan se pomahnitali posjetitelj zaletio u njih automobilom, a zabilježen je čak i jedan smrtni slučaj. Naime, zbog pokušaja ulaska u klub čovjek je umro u otvoru za ventilaciju.

Kokoši na plesnom podiju

Na otvorenje kluba slio se ogroman broj ljudi, uzvanici su se probijali kroz masu razgolićenih žena i muškaraca, a među sretnicima koji su uspjeli ući bili su: Donald i Ivana Trump, mlada Brooke Shields, Cher, Margaux Hemingway, dok je Frank Sinatra zaglavio u gužvi u svojoj limuzini.

Nedugo nakon otvorenja, 2. svibnja 1977., modni dizajner Halston odlučio je organizirati rođendansku zabavu svojoj prijateljici Bianci Jagger, i to u ponedjeljak, što je bio jedini dan kad je klub bio zatvoren. Na svoju je rođendansku proslavu Bianca došla na bijelom konju. Ta je fotografija obišla svijet i klub je postao meka svjetskog jet-seta, a kada su na Halloween dvije djevojke, inspirirane Biancom Jagger, htjele gole na konjima ujahati u Studio 54, izbacivači ih nisu pustili.

Točnije, rekli su da konji mogu ući u klub, ali one ne. Ni glazbenici Nile Rodgers i Bernard Edwards iz grupe Chic, koje je u klub pozvala stalna gošća Grace Jones, nisu uspjeli ući pa su, revoltirani politikom kluba i pod utjecajem šampanjca, napisali hit “Le Freak”. Među tematskim partyjima koji su se održali u diskoteci najviše će se pamtiti onaj Karla Lagerfelda, inspiriran 18. stoljećem s krinolinama i napudranim perikama, premijera filma “Briljantin“ sa setom iz srednje škole, rođendan Elizabeth Taylor, na kojem su nastupile Rockettes, a zvijezda je ležala na postelji od gardenija. Diskoteka se transformirala u cirkus za proslavu rođendana dizajnera Valentina, a u čast Dolly Parton cijeli je klub postao farma, s balama sijena, drvenom prikolicom i živim kokošima koje su bauljale po plesnom podiju.

Pogledajte video: Kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije