Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Likovno otkriće

Deset slika ruskoga majstora 77 godina “spavalo” u depou galerije

roris
25.01.2011.
u 21:31

Nicholas Roerich svestrani je umjetnik, mistik i svjetski putnik rođen u Petrogradu 1874. godine. U New Yorku ima svoj muzej

Priča o ruskom slikaru Nicholasu Roerichu s deset predstavljenih slika u studiju Galerije "Josip Račić" koji djeluje u okviru Moderne galerije u Zagrebu više je nego zanimljiva. Mnogima je u nas sasvim nepoznat, a, potražite li podatke o njemu, isplivat će veličanstvena saga o svestranom umjetniku, mistiku, svjetskom putniku rođenom u Petrogradu 1874. godine.

Suradnja s Djagiljevom

Između brojnih slika planinskih krajolika i fotografija planinara sasvim egzotično odjevenih za današnje poimanje ljudi koji sudjeluju u ekspedicijama u područje Nepala, Tibeta i Altaija – kamo je sve išao nakon 1923. godine, pojavit će se podaci o njegovu muzeju u New Yorku, o tome da njegova djela čuvaju brojni ruski i američki muzeji, o crno-bijelim fotografijama obitelji s braćom i ljudima koje je sretao na putovanjima ovaj zaljubljenik u drevne kulture i civilizacije. Slavni Sergej Djagiljev angažirao ga je za izradu kostima i scenografiju baleta Rimski Korsakova “Ivan Grozni“, a kazališni angažman kulminirao je suradnjom za balet “Posvećenje proljeća“ Stravinskoga. Potkraj Prvoga svjetskoga rata pozvan je u SAD, gdje nalazi svoj drugi dom. U Zagrebu je imao izložbu 1934. godine kad je izloženo deset slika koje su potom punih 77 godina “spavale“ dobro udomljene u zagrebačkom muzejskom depou. Zanimljiva je njegova slika “Idoli – Pogana Rusija, staroslavensko groblje” koja je, sudeći po naljepnicama na poleđini, putovala iz Zagreba na mnoge svjetske izložbe. Mislilo se čak i da je izgubljena tijekom Drugoga svjetskog rata, a ona je sada restaurirana i predstavljena u svom originalnom okviru. A kako je završila u Zagrebu? Godine 1932. Roerich je odlučio poslati manje izložbe svojih radova na svjetsku turneju u Rigu, Zagreb, Beograd, Buenos Aires i Prag.

Sjajan simbolist

Suradnju umjetnika sa Zagrebom počeo je ondašnji predsjednik Akademije JAZU Gavro Manojlović, u povodu otvaranja Roericheva muzeja u New Yorku. Od 24 slike, koje je newyorški muzej namjeravao darovati Muzeju kneza Pavla u Beogradu, deset je ustupljeno Zagrebu i tu su stigle 1933. godine, navodi kustosica Dajana Vlaisavljević iz Moderne galerije. Upravo te slike sada pokazuju malo poznate tajne iz galerijskoga depoa. Dobro su očuvane, dijelom restaurirane i pokazuju kako je njihov autor radio sjajne primjere romantičarskog simbolizma u prikazima planinskih krajolika!  Čudni su putevi umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije