Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb film festival

Danisu Tanoviću nedostaje redateljske hrabrosti

Cirkus Columbia
Cirkus Columbia
25.10.2010.
u 17:18

Na svečanosti zatvaranja premijerno je prikazan „Cirkus Columbia“, reducirana verzija romana Ivice Đikića s Mirom Furlan i Mikijem Manojlovićem u glavnim ulogama.

Na zatvaranju Zagreb film festivala izvan konkurencije prikazan je "Cirkus Columbia", novi film bosanskohercegovačkog oscarovca Danisa Tanovića, inspiriran istoimenom knjigom hrvatskoga novinara i pisca Ivice Đikića.

Tanovićeva ekranizacija s Mikijem Manojlovićem i Mirom Furlan u glavnim ulogama bitno je reducirana verzija Đikićeva romana, smještena u posljednje tjedne prije izbijanja rata u BiH. U središtu priče nesređeni su odnosi Lucije (Furlan) i njena supruga Divka (Manojlović), koji se nakon 20 godina emigracije s mlađahnom ljubavnicom vraća na rodnu grudu te iz kuće izbacuje vlastitu obitelj.

„Cirkus Columbia“ ujedno je Tanovićev povratak regiji nakon osam godina gubljenja u filmaškoj emigraciji, s pričom po prvi put nakon „Ničije zemlje“ smještenom u rodnu BiH. No za razliku od glavnog junaka, redatelj kao da se pri svojem povratku silno trudi nikome ne zamjeriti. Kao da mu je neugodno u potpunosti ogoliti sukob između Hrvata i Srba (Muslimani se, zanimljivo, u filmu ne spominju), „režući“ potencijalno mučne situacije ziheraškim humorom. U sličnoj maniri koči i rasplamsavanje obiteljske patologije glavnih junaka, stalno stajući na loptu umjesto da situaciji dopusti da eskalira.

Upravo u filozofiji podilaženja leži glavna boljka Tanovićeva filma, ipak boljeg od prethodne „Trijaže“ s Colinom Farellom. Tražeći kompromisno rješenje kojim bi zadovoljio publiku u cijeloj regiji, isporučio je neuvjerljivu mješavinu mediteranske komedije, obiteljske tragedije i latetne političke drame, s happyendom koji prijeti da u gledatelja izazove šećernu bolest.

To je šteta, jer „Cirkus Columbia“ mogao je, uz samo malo redateljske hrabrosti, biti sasvim dobar film.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije