Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Danima Ive Tijardovića započinje jubilarna, slavljenička sezona

HNK Split, Spli'ski akvarel
arhiva HNK Split
02.10.2013.
u 15:11

Sezona počinje izvedbom operete Spli'ski akvarel Ive Tijardovića. Ova glazbena priča u tri čina s hepiendom o ljubavi između Marice i Tonča, dvoje mladih iz sirotinjskoga Velog Varoša, kulminira u glasovitom splitskom karnevalu

Kazališna sezona 2012/13 Hrvatskog narodnog kazališta Split započinje u četvrtak 3. listopada izvedbom operete Spli\'ski akvarel Ive Tijardovića. Sezona u kojoj HNK Split obilježava 120. godišnjicu postojanja  zgrade  započet će, naime, trodnevnom manifestacijom nazvanom Dani Ive Tijardovića.

Spli\'ski akvarel, uz Malu Floramye jedna od najizvođenijih domaćih opereta, još je od svoje praizvedbe u Splitu 1928. postao jedan od zaštitnih znakova grada, a mnoge su arije postale dio popularne kulture i općeg dalmatinskog identiteta. Ova glazbena priča u tri čina s hepiendom o ljubavi između Marice i Tonča, dvoje mladih iz sirotinjskoga Velog Varoša, kulminira u glasovitom splitskom karnevalu, po kojemu je Split dvadesetih godina prošlog stoljeća, po riječima samog Tijardovića bio „odmah poslije Rija i Sanrema“. Kao takva, predstava je uvijek bila omiljena kod publike i, s tek manjim pauzama, više-manje je stalno prisutna na repertoaru splitskog kazališta. No, uspjeh inscenacija i u drugim gradovima, primjerice Zagrebu, dokazala je vrijednost ove operete, kojoj je maestro Tijardović autor glazbe i libreta.

Ovo je uprizorenje na scenu postavio redatelj Krešimir Dolenčić 2008. godine, a izvedbom u četvrtak ravnat će maestro Domeniko Briški. U glavnim ulogama pojavljuju se Ratomir Kliškić kao Toma Sale, Tajana Jovanović tumačit će ulogu Tomine žene Jovane, njihovu kćer Maricu Božena Svalina, a njenog dragog Tonča Vladimir Garić. Uloge komičnog para Perine i Lešandra povjerene su Jeleni Posavec Tušek i Goranu Markoviću. U ostalim solističkim ulogama pojavljuju se solisti i članovi Zbora Opere HNK Split, te ansambli splitskog Zbora i Baleta uz glazbenu pratnju Orkestra splitske Opere.

U petak 4. listopada, s početkom u 20 sati, na velikoj sceni splitskog kazališta HNK Split i HRT predstavit će dokumentarno-igrani serijal Tijardović čiji je redatelj Željko Rogošić, a scenaristi Željko Rogošić i Marin Kuzmić. Kroz četiri epizode, dokumentarno - igrani serijal HRTV-a „Tijardović“ donosi zanimljivu i uzbudljivu priču o životu i stvaralaštvu najpoznatijeg splitskog i velikog hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića. Serijal o Ivi Tijardoviću je i priča o Splitu u njegovim najljepšim godinama, „o sto koluri“ kojima je Tijardović glazbeno zauvijek obilježio Split, ali i priča o Zagrebu, u kojem je Tijardović ostavio veliki trag i izniman glazbeni doprinos. Kako je Tijardović jedinstvena osobnost u povijesti hrvatskog kazališta, jer bio je skladatelj, dirigent, libretist, scenograf, kostimograf, koreograf, redatelj, ali i slikar, diskograf, prevoditelj i skladatelj filmske glazbe, u serijalu sudjeluje više od 380 sudionika, glumaca, pjevača, plesača, stručnjaka i znanstvenika, članova orkestara, zborova, klapa iz Splita i Zagreba. U ulozi Ive Tijardovića nastupa splitski kazališni glumac Belmondo Miliša.

U subotu 5. listopada, u 12 sati,  u foyeru HNK Split bit će predstavljena knjiga Duška Kečkemeta Nepoznati Tijardović. O knjizi će govoriti Joško Belamarić i Tonči Šitin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije