Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Daniel Butala izlaže u dvorcu Sveti Križ Začretje

Butalin se opus odlikuje duboko osobnim i prepoznatljivim stilom, koji se tematski veže uz čudesni svijet leptira, skakavaca, vilinih konjica, libela, lišća, riba... te na minucioznost oblika koji taj svijet nudi
16. kolovoza 2011. u 11:42 0 komentara 94 prikaza
izložba, Daniel Butala
Foto: arhiva VL

U petak  20. kolovoza u dvorcu Sveti Križ Začretje otvara se izložba slikara Daniela Butale.

Ovaj  slikar, grafičar i crtač rođen je  1943. godine u Karlovcu. Nakon završene gimnazije upisuje se 1963. godine na Akademiju Likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1967. godine diplomirao u klasi profesora Ive Šebalja. Nakon studija radi kao likovni pedagog u nekoliko karlovačkih osnovnih i srednjih škola te u Dječjem domu "Vladimir Nazor“. Usporedno organizira i sudjeluje u radu ugledne pedagoško-likovne manifestacije "Zimska likovna kolonija“ (ZILIK). U jesen 1969. godine prvi put izlaže na selektivnoj izložbi III. trijenale savremenog crteža u Gradskom muzeju u Somboru, a prvu samostalnu izložbu upriličuje 1972. godine u Likovnom salonu karlovačkog Zorina doma. Od tada do danas pripremio je više od 50 samostalnih izložbi te sudjelovao na više od devedeset problemskih, autorskih i selektivnih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Butalin se opus odlikuje duboko osobnim i prepoznatljivim stilom, koji se tematski veže uz čudesni svijet leptira, skakavaca, vilinih konjica, libela, lišća, riba... te na minucioznost oblika koji taj svijet nudi.  Butala tušem i kombiniranom tehnikom gledateljima nudi  nadrealne prizore u kojima se prirodni i mehanički oblici sjedinjuju u fantastične pejzaže suvremenog svijeta.

Godine 1989. objavljena je reprezentativna monografija "Butala“ u kojoj je obuhvaćeno prvih dvadeset godina autorova umjetničkog stvaralaštva (Nakladnik: Gradski muzej Karlovac; autor teksta: Vladimir Bužančić). Od 1992. do 1999.  Daniel Butala bio je ravnatelj Gradskog muzeja u Karlovcu. Uz rad na obnovi muzeja i stalnog muzejskog postava pokreće i Prvi hrvatski trijenale akvarela te nove Karlovačke likovne susrete. Od 1999. do umirovljenja 2009. godine bio je voditelj galerije "Vjekoslav Karas“ u Karlovcu.

Izložba u Začretju ostaje otvorena do 27. kolovoza.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.