Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KamovFest

"Da je proklet Kam" u režiji Laryja Zappije uskoro u riječkom HNK

plakat
arhiva
02.04.2010.
u 09:03

Posljednja ovosezonska premijera, četvrta po redu, Hrvatske drame HNK Ivana pl.Zajca bit će održana u okviru nove manifestacije KamovFest.

Posljednja ovosezonska premijera, četvrta po redu, Hrvatske drame HNK Ivana pl.Zajca bit će održana u okviru nove manifestacije KamovFest, ustanovljene u povodu obilježavanja stoljeća smrti enfanta terriblea svjetske i hrvatske književnosti Janka Polića Kamova. U režiji i dramaturgiji istaknutog hrvatskog redatelja srednje generacije Laryja Zappije praizvedba predstave „Da je proklet Kam“, elegije vrhu zalutale duše, dogodit će se u u petak, 9. travnja u 19.30. Reprizne izvedbe su na programu 10. i 12. travnja u sklopu Kamovfesta te 13. i 14. travnja u redovnom programu HNK.

- Moj će hommage stoljeću odsutnosti Kamova biti čeprkanje po kratkom životu ukletog pjesnika, životu koji je stoput uzbudljiviji od njegovih drama. Naime, Kamov je živio samo 24 godine ali je živio kao meteor. Iza sebe je ostavio dvije tisuće stranica, pritom putujući s jednog kraja Europe na drugi, kada je to iziskivalo vremena, truda i novca. Tako da je tekst, odnosno predložak prema kojem radimo predstavu sada u relativno fluidnoj formi. Ali suši se, stvrdnjava poput cementa i, ako Bog da, formirat će buduću predstavu, kaže Lary Zappia i dodaje kako će predstava, u prvom planu, više biti stanje duha iz kojega je Kamov stvarao, a u tek drugom planu ono što podsjeća na dokument.

- Dakle, ne radimo dokumetarnu dramu, radimo poetsku polifonu formu, objasnio je Zappia.

Redatelj ističe kako mu je stota obljetnica smrti Janka Polića bio izvrstan povod da se uhvati u koštac s piscem za kojim poseže već 20 godina te na kraju poručuje:

- U predstavi „Da je proklet Kam“ bit će dobre literature, lijepih slika, izvrsne glume i odlične glazbe.

U glavnim su ulogama, ulogama Kamova i Kitty, dvoje mladih i talentiranih glumaca, svježih diplomanata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti - Igor Kovač i Iva Mihalić, koji su već ostvarili zapažene uloge u kazalištu, na televiziji i filmu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije