Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inspiracija

D. Popović stvara u čast Njegoševa 200. rođendana

dimitrije njegoš
arhiva
07.08.2012.
u 22:52

Skulptura će biti predstavljena u studenome u muzeju Mimara, uz autorovu posljednju pripovijetku “Luča Njegoševe noći”

U povodu 200. obljetnice rođenja Petra Petrovića Njegoša, koja se obilježava 2013. godine, Dimitrije Popović ovih dana dovršava skulpturu napravljenu od dvaju elemenata – postolja od rostfraja te brončane glave – koja će u studenom ove godine biti predstavljena u muzeju Mimara.

Riječ je o kompoziciji inspiriranoj Njegoševim stihovima iz pjesničke zbirke “Pustinjak cetinjski”: “O ti bićem beskonačni, bez početka i bez kraja, početak si sam osnova a kraj svega u tebi je.”

Čovjek kao tajna

– Pjesnik govori o ljudskoj nemoći i spoznaji te nemoći da pronikne u tajnu apsoluta, u tajnu bića. U nemoći da spozna Stvoritelja, kaže, čovjeku je uzaludna muka te je osuđen na tumaranje svijetom jer ga je Bog stvorio “kratkovidna i slijepa”. Uza sve svoje umne sposobnosti čovjek ostaje zatočenik vlastitoga bića i ograničene sposobnosti spoznavanja. Čovjek upreže sve svoje umne i osjetilne sposobnosti, ali na kraju ostaje tragični mikrokozam. Ostaje najviša tajna samome sebi – kaže Dimitrije Popović.

Pripovijetka u tri dijela

Kompozicija skulpture spoj je organskog i konstruktivnog elementa, što u formalnom smislu odgovara simbolici problema kojim se bavi spomenuta pjesma.

Uza skulpturu, koju će crnogorska dijaspora pokloniti Cetinju u jubilarnoj 2013. godini, u muzeju Mimara promovirat će se i dvije Popovićeve knjige koje se također bave Njegošem, odnosno njegovim poetsko-filozofskim djelom.

Prošle godine dovršio je ciklus radova “Misterijum luče mikrokozma” koji je objavljen u istoimenoj monografiji. Dio tih radova također će biti izložen u Zagrebu ove jeseni. Upravo je ovih dana objavljena pripovijetka “Luča Njegoševe noći”. Pripovijetka ima tri cjeline, a govori o režiseru i piscu koji dolazi u Cetinje zbog jubileja te o odnosu Boga i demona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije