Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matthieu Gallet

Čuvar francuske audiovizualne memorije u balkanskoj misiji

gallet
Jurica Galoić/PIXSELL
03.06.2012.
u 17:13

Vaši arhivi u lošem su stanju i mnogo bi starih filmova moglo propasti, kaže Gallet

U Zagrebu je potkraj tjedna održana konferencija Balkans Memory posvećena očuvanju arhivskih filmskih materijala, koji u nas često propadaju zbog nedovoljno sredstava uloženih u njihovu zaštitu. Jedan od glavnih govornika bio je Mathieu Gallet, ravnatelj najvećeg digitalnog arhiva u svijetu, francuskog Institut national de l’audiovisuel.
Ovaj mladić s doktoratom Sorbonne radio je za Warner Music Group, Pathe International i Canal +, nakon čega je kao savjetnik ministra kulture proveo reformu javne televizije. U dvije godine vođenja nacionalnog filmskog arhiva povećao je zaradu čak 18 posto!
Trogodišnji program
– Ovo je samo početak trogodišnjeg programa u kojem želimo prenijeti svoja iskustva i znanje kolegama iz vaše regije. INA ima milijun i šesto tisuća sati audiovizualnog materijala. Više od 70 posto te građe u posljednjih je deset godina restaurirano i digitalizirano. To nije samo spašavanje starih celuloidnih traka nego i vraćanje nacionalnog sjećanja i kulturne baštine građanima. S obzirom na prošlost, u vašem podneblju to je posebno važno učiniti – objašnjava Gallet.
Podsjetimo, velik dio filmova nekad snimanih i prikazivanih u Hrvatskoj danas je u posjedu Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, a oni koji su u zagrebačkim depoima uglavnom su nedostupni široj javnosti.
Baza za profesionalce
– Vaši arhivi u lošem su stanju i bojim se da bi mnogo starih filmova moglo nepovratno propasti. Čak i kad bi oni bili idealno sačuvani i katalogizirani, što na žalost nisu, uskoro više neće biti strojeva na kojima ih možete prikazati. Bez digitalizacije imat ćete kilometre stare trake koje nitko nikad neće vidjeti – upozorava Gallet.
Osim što restaurirane filmove prebacuju na DVD i druge medije dostupne širokoj javnosti, njegov filmski arhiv nudi oko trideset tisuća sati materijala svakome tko posjeti web stranicu INA-e, a za filmske radnike imaju posebnu bazu i manje dostupnih filmova.
Do 2016. godine namjeravaju digitalizirati cijelo filmsko naslijeđe francuske kinematografije te nastaviti s treningom manje iskusnih arhiva. Uključujući i hrvatski, koji će tijekom iduće tri godine biti jedan od Galletovih prioriteta.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
17:46 03.06.2012.

Sav taj materijal trebalo bi spaliti ili ostaviti u bunkeru da istrune. Bar bi se riješili prošlosti koja nam smeta krenuti naprijed.

Avatar bok
bok
19:11 03.06.2012.

...da samo po meni ili budale ili oni koji ne zele Hrvatskoj dobro dopustaju da se Hrvatska spominje u svezi s pojmom "Balkan"... Tko jos nije, nek procita na wikipediji clanak "Balkanski poluotok (kontroverze)"

GR
grunfdgrejt
23:01 03.06.2012.

Filmovi i zemljopisni/povijesni položaj ti ne koče napredak, već tvoj mozak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije