Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči dodjele nagrada

Čuvanje filmova za jače festivale oslabilo Pulu

Kosac
26.07.2014.
u 10:15

Posljednja dva filma prikazana u natjecateljskom programu ovogodišnje Pule bili su “Vlog” Brune Pavića i “Kosac” Zvonimira Jurića

Uoči današnjih dodjela nagrada festivala u Puli možemo zaključiti da članovima žirija neće biti lako, ali na drukčiji način nego njihovim kolegama lani. Za razliku od prošle godine, kada je bilo premalo nagrada da ih dobiju svi koji su trebali, ovogodišnji je program bio prilično slabašan.

Dojam nisu uspjela popraviti ni posljednja dva filma prikazana u natjecateljskom programu: “Vlog” Brune Pavića, diplomski rad studenta splitske filmske akademije, o mladiću koji ostaje bez financijskih sredstava, može proći kao uspješna studentska vježba i solidna je pozicija za nastavak razvoja mladog redatelja, ali u prikazanom premalo je toga što bi moglo ispuniti zahtjevnijeg festivalskog gledatelja. Filmu je službeno dodatno otežana pozicija zbog neovlaštene upotrebe glazbenih brojeva (Bowie, Joplin...) čime se opravdano postavila upitnost legalnosti javne projekcije.

Očekivalo se da će “Kosac”, zbog minulog rada redatelja Zvonimira Jurića (“Crnci”), “pokositi” ovako nejaku konkurenciju, ali uspio je tek prilično zbuniti i ostaviti mogućnost da će njegove (eventualne) kvalitete doći do izražaja s još pokojim gledanjem. Osim spore atmosfere iščekivanja, priča o ženi (M. Karanović) koja nakon što joj stane automobil u noći traži pomoć od muškarcu optuženog za silovanje (Gregurević) puno više sugerira i nagovještava nego što u konačnici ponudi. Kakva god podjela nagrada bila, dojam je da najbolje od ovogodišnje hrvatske filmske produkcije nismo vidjeli jer su Ognjen Sviličić i Jasmila Žbanić ostavili svoje filmove za jače festivale.   

>> Kod nas se događa nešto vrijedno i na to treba naviknuti svijet

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije