Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPUD Salon Kršnjavi

Crteži, studije lica i portreti Josipa Vanište od 1945. do danas

vaništa
Arhiva VL
15.03.2011.
u 13:30

Na samostalnoj Vaništinoj izložbi "Studije, lica, portreti 1945.- 2011." zagrebačka likovna publika moći će vidjeti 29 osobitih crteža

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi koji djeluje u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna od srijede, 16. ožujka, u 19 sati domaćin je izložbe crteža akademika Josipa Vanište. Kako najavljuje voditelj Salona Igor Modrić, na ovoj samostalnoj Vaništinoj izložbi "Studije, lica, portreti 1945.- 2011." zagrebačka likovna publika moći će vidjeti 29 osobitih crteža. Prisjetit ćemo se da je Vaništa nacrtao čak četiri portreta Miroslava Krleže, vidjet ćemo kako je portretirao Franza Kafku, Vesnu Parun, Ivu Steinera, Tina Ujevića, Dostojevskoga, Ivana Kožarića, Ljubu Babića, Ivana Gorana Kovačića i druge.

Autor predgovora izložbi Danijel Žabčić o ovom dijelu Vaniština opusa ustvrdio je, između ostaloga, i sljedeće:

“ Vaništini crteži, tako bijeli, tako čedno koncentrirani u tihim akcentima, ali i energično rafinirani (tankoćutna druželjubivost) uza svu onu miroljubivu prozračnost pokazuju i studioznu volju crtača koja portretne istinoljubivosti sabire po osobnoj crtačkoj inačici i intelektualnoj inklinaciji. Pomišljam kako se crtački prijevod u plohu kod Vanište procesuira sretno ako oblik pruža optimalne uvjete, ako je uspostavljena osjećajna i misaona simetrija između plana sažete gradbene strukture kojom crtač organizira crtački oblik i pojavne strukture glave. U trenutku borbe za sklad počinje tajna transpozicija gdje izraz odrazu oduzima toliko koliko je to potrebno za likovnu ekonomiju crtačkih sredstava. To je ujedno i temelj crtačke poetike crtača. Upravo zbog toga Vaništini su portreti svojina kulturne riznice kojom legitimiramo točke susreta s voljenom Europom. Treba još radosno notirati kako crteži nisu mjera pasatizma, starinska aplikacija na suvremenost, već označavaju ustrajni dijalog s kulturom (koja nadrasta privremene negacije) dakle, s univerzumom vrijednosti koje između ostalog određuju smisao crtanja i crteža.”

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi na Trgu maršala Tita 11 izložba ostaje otvorena do 30. ožujka, a radno vrijeme galerije je od 11 do 19 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije