Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ča-kaj-što

Croatia rediviva - pjesnička smotra u Selcima na Braču

Robert Anić/Pixsell
01.08.2023.
u 12:38

U Selcima na otoku Braču na središnjem trgu održat će se u petak u 21 sat 33. svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što. Obilježavajući 80. godišnjicu paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske (9. kolovoza 1943.), manifestaciju je utemeljio dr. Drago Štambuk 1991. gradeći je na ideji trojednosti hrvatskoga jezika i Zlatnoj formuli ča-kaj-što koja je na njegov prijedlog, a uz podršku svih relevantnih institucija, proglašena 2019. kulturnim dobrom RH i stavljena na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine.

Jednog od nastupajućih pjesnika na manifestaciji ovjenčava se maslinovim vijencem pa dotični/a postaje poeta oliveatus. Trideset dvoje dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom Trgu Stjepana Radića, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevu ili ovjenčanikovu izboru.

Večer u petak započinje pozdravnim govorom Drage Štambuka i čitanjem pjesme "Maslina" Vladimira Nazora, slijedi otkrivanje ploče prošlogodišnje oliveatkinje Vere Grgac. Nastupa i dvoje jezikoslovaca, Ivana Kurtović Budja i Maciej Czerwinski, koji će predstaviti "Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča-kaj-što" kao kulturno dobro.

 

Od pjesnika sudjeluju: Luko Paljetak, Evelina Rudan, Dražen Katunarić, Darija Žilić, Acija Alfirević, Tomica Bajsić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Drago Štambuk, Diana Burazer, Stanka Gjurić, Vera Grgac, Stanko Jerčić, Davor Grgurić, Anastazija Komljenović, Pjero Mirić, Sanja Mošić, Hrvoje Peruzović, Silvija Buvinić, Jerko Rošin, Vladimir Tomaš, Darko Rundek, Marina Katinić Pleić, Sanda Hržić, Ivona Džimbeg i Marčelo Štambuk. Nakon nastupa Žana Jakopača, utemeljitelj ovjenčava maslinovim vijencem 33. omaslinjenika/cu.

Komentara 1

CA
cajnik
14:36 05.08.2023.

Maslina prekrasna Pjesma🌿🌿🌿

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije